'Molecula uitarii', tratamentul pentru stergerea amintirilor dureroase
Stergerea selectiva a memoriei e cu un pas mai aproape de realitate. Cercetatorii americani sustin ca au descoperit o proteina capabila sa elimine sentimentele negative asociate cu anumite amintiri.
Desi solutia a fost testata deocamdata numai pe soareci si sobolani, oamenii de stiinta spera ca, in viitor, sa-i trateze pe soldatii care sufera de sindromul de stres post-traumatic dupa intoarcerea de pe front.
Aproape 20% din soldatii americani care se intorc de pe front sunt traumatizati de cele traite pe campul de lupta. Robert ia cate 9 pastile in fiecare zi si tot nu reuseste sa-si controleze senzatia de frica. "Incepi sa tremuri, inima iti bate tot mai mare, gandurile zboara cu 300 de kilometri pe minut si atunci iti pierzi controlul. Aceasta este reactia naturala a organismului la o trauma", povesteste veteranul, care a fost in razboiul din Irak.
Veteranii ar da orice ca sa-si stearga din memorie amintirile dureroase. Iar cercetatorii americani din Maryland spera ca acest lucru va fi posibil cat de curand. Ei au descoperit o proteina produsa in mod natural de organism, responsabila cu reaparitia senzatiei de teama. Odata proteina indepartata, dispare si frica.
"Le reamintesti de acele evenimente si dupa 24 de ore le administrezi tratamentul. Noi credem ca acest medicament va ataca receptorii instabili ai proteinei si va sterge asocierea traumatizanta cu acea amintire", spune Richard Huganir, neurocercetator la Universitatea John Hopkins.
"Molecula uitarii" a fost testata deocamdata pe soareci. Rezultatele sunt impresionante. "Vreau sa subliniez ca nu stergem memoria in mod direct, ci doar raspunsul traumatic sau emotional la acele amintiri", a tinut sa precizeze cercetatorul.
E drept, unii experti raman sceptici in fata descoperirii. Insa cercetatorii care lucreaza pentru a gasi un medicament pentru "stergerea" amintirilor dureroase sustin ca peste numai 10 ani, acesta ar putea deveni realitate.
Exista si voci care sustin ca nimeni nu ar trebui privat de propriile amintiri, oricat de dureroase sunt ele.
Sursa: Pro TV
Etichete: studii, experimente, memorie, cercetare, amintiri,
Dată publicare:
06-03-2011 12:30