Moartea judecătoarei Ruth Ginsburg a produs tensiuni în SUA. Contre între Trump și Biden
Președintele Donald Trump a anunțat deja că va nominaliza cât mai repede un judecător conservator care să preia locul lui Ruth Ginsburg la Curtea Supremă a Statelor Unite.
Donald Trump, președinte SUA: "Deci, vom susține justiția egală, în conformitate cu legea pentru cetățenii de orice rasă, culoare, religie și voi prezenta un candidat săptămâna viitoare. Va fi o femeie."
De cealaltă parte a baricadei, democrații susțin că nominalizarea trebuie să se facă după alegeri și dau ca exemplu situația din 2016, când republicanii au cerut același lucru.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Joe Biden, candidatul democrat la președinția SUA: "Americanii ar trebui să-și aleagă președintele, iar acesta să propună Senatului un judecător pentru postul vacant. Asta a fost poziția Senatului majoritar republican în 2016, când mai erau 10 luni până la alegeri. Este poziția pe care Senatul SUA trebuie s-o aibă și acum, când mai sunt doar 46 de zile până la alegeri."
Nouă numire ar trebui confirmată în Senat, unde republicanii deţin majoritatea. Un senator din tabăra Trump a anunțat deja că nu va vota o nominalizare înaintea alegerilor, dar mai e nevoie de încă trei pentru ca propunerea să pice la vot.
Dată fiind personalitatea excepțională a lui Ruth Ginsburg, înlocuirea nu mai e doar o provocare politică. Ascensiunea ei, dintr-un cartier sărac din Brooklyn până la cea mai înaltă instanță a Statelor Unite este o poveste americană clasică.
Ruth Bader Ginsburg, judecător Curtea Supremă: "Care e diferența dintre o contabilă la o fabrică de îmbrăcăminte din New York și un judecător la Curtea Supremă? Doar o generație! Viața mamei mele și viața mea stau mărturie. Unde altundeva decât în America s-ar fi putut întâmpla așa ceva."
La Universitatea Cornell s-a căsătorit cu un coleg de clasă, Martin Ginsburg, cu care a avut doi copii. "Lucrul remarcabil la Marty a fost că i-a plăcut că am creier", avea să spună mai târziu despre soţul ei, un important avocat în domeniul fiscal care, lucru rar în epocă, gătea şi avea grijă de copii.
În 1956, a fost printre cele 9 femei din totalul de 500 de studenți la Drept ai Universității Harvard. După absolvire, firmele de avocatură din New York au refuzat s-o angajeze.
În anii 80 a devenit judecător federal, iar în 1993, președintele democrat Bill Clinton a numit-o la Curtea Supremă.
Popularitatea ei, neobișnuită având în vedere austeritatea asociată în mod tradiţional cu cei nouă judecători ai Curţii Supreme, se datorează faptului că Ruth Ginsburg a fost o campioană a emancipării femeilor și, în general, a cauzelor liberale, precum avortul sau căsătoria între persoane de acelaşi sex.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: joe biden, donald trump, alegeri, curtea suprema,
Dată publicare:
21-09-2020 08:04