Moartea inexplicabilă a 9 turiști, reinvestigată. 75 de teorii diferite, studiate


Ultimul update: Sambata 02 Februarie 2019 09:01
Data publicarii: Sambata 02 Februarie 2019 08:53
Categorie: Stiri externe
diatlov, ural, ancheta,

Rusia a anunţat vineri că va redeschide după 60 de ani o anchetă ce vizează moartea inexplicabilă a unui grup de excursionişti în februarie 1959 în Munţii Ural.

Dispariția lor a declanşat apariţia unor zvonuri dintre cele mai fanteziste, de la un atac extraterestru şi până la teste secrete efectuate de armata fostei U.R.S.S, relatează Agerpres, citând AFP.

"Rudele lor, mass-media şi publicul cer şi acum anchetatorilor să stabilească adevărul şi nu îşi ascund suspiciunea că anumite lucruri le-au fost ascunse", a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului General din Rusia, Aleksandr Kurennoi, într-un comunicat publicat online.

Plecaţi în ianuarie 1959 spre o regiune izolată din Munţii Ural, nouă excursionişti, experimentaţi în drumeţiile montane şi conduşi de Igor Diatlov, nu au mai ajuns niciodată la destinaţie. După mai multe zile de la semnalarea dispariţiei lor, căutările aeriene au permis descoperirea taberei, ce era abandonată, iar corturile erau sfâşiate din interior.

Au au fost găsiţi în zăpadă la câteva zeci de metri de tabără, dezbrăcaţi sau îmbrăcaţi în grabă. Unii prezentau urmele unor răni mortale şi cicatrice înspăimântătoare, iar una dintre victime avea limba tăiată.

Trupurile altor patru excursionişti au fost găsite abia după două luni, într-o zonă mai îndepărtată de tabără, acoperite de zăpadă.

Cazul a devenit cunoscut sub sintagma "Incidentul din Trecătoarea Diatlov", după numele ghidului coordonator, care a dat apoi şi numele piscului montan pe care a fost descoperită tabăra excursioniştilor decedaţi. Deschisă pe 26 februarie 1959 de autorităţile sovietice, ancheta criminalistică a fost închisă trei luni mai târziu.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că moartea celor nouă persoane nu a reprezentat o crimă multiplă, fără să ofere însă alte detalii. De atunci, zvonurile care evocă atacuri extraterestre sau teste militare secrete realizate de armata sovietică s-au răspândit în număr mare. Alte voci vorbesc despre un atac comis de Yeti sau de Mansis, populaţia indigenă din regiune.

Vineri, postul de televiziune rus TV-3 a difuzat trailerul unui serial de ficţiune, intitulat "Trecătoarea Diatlov".

Anchetatorii au studiat 75 de teorii diferite, a precizat procurorul însărcinat cu rezolvarea dosarului, Andrei Kurianov.

"Am îndepărtat imediat anumite teorii. Cele fantasmagorice, incluzând OZN-uri şi toate celelalte teorii paranormale", a adăugat el. Ipoteza crimei a fost şi ea îndepărtată, a afirmat procurorul rus, precizând că o nouă autopsie a victimelor urmează să fie realizată.

După părerea lui, rănile mortale descoperite pe anumite cadavre au fost provocate post-mortem şi ar putea avea legătură cu gerul intens înregistrat în munţi în acea iarnă. Mai mulţi experţi se vor deplasa în Trecătoarea Diatlov pentru a preleva noi probe, cu scopul de a afla dacă o avalanşă ar putea fi cauza acelei drame.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

Tags: diatlov, ural, ancheta,

VIDEO PROTVPLUS.RO