Donald Trump s-a intalnit cu premierul britanic, Theresa May. Ce i-a transmis presedintele american despre NATO

×
Codul embed a fost copiat

Premierul britanic este primul lider strain care se intalneste cu Donald Trump. Intrevederea are loc vineri, dar May a ajuns in Statele Unite inca de joi si a avut parte de aplauze dupa ce s-a adresat unor inalti responsabili din partidul republican.

UPDATE 21:15 Premierul britanic, Theresa May, spune ca presedintele american, Donald Trump, cu care s-a intalnit vineri la Washington, a confirmat ca "sustine 100% NATO", relateaza agentia DPA.

May a declarat ca a discutat cu Trump despre aparare si securitate in cadrul intrevederii lor de la Casa Alba si au fost "uniti in recunoasterea NATO ca bastion" al apararii europene.

In cadrul intalnirii, sefa guvernului de la Londra s-a aratat totodata de acord ca liderul american sa-si continue eforturile pentru a obtine de la ceilalti membri ai NATO sumele pe care acestia sunt obligati sa le plateasca prin apartenenta lor la alianta. Este vorba de alocarea a cel putin 2% din PIB pentru aparare, conditie pe care nici Romania nu a respectat-o pana acum.

Citește și
Enrique Pena Nieto
Trump a anuntat cum va fi finantat zidul de la granita cu Mexicul. Presedintele tarii vecine si-a anulat vizita in SUA
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

 

Gafa facuta de Casa Alba

Casa Alba a facut o gafa stanjenitoare. Numele prim-ministrului Marii Britanii, Theresa May, a fost confundat cu cel al unei actrite care joaca in filme pentru adulti. Eroarea a fost una de ortografie, mai precis, in loc de Theresa May, in scrisoare aparea numele Teresa May, avand un “h” in minus.

Theresa May a cerut Statelor Unite sa reinnoiasca legatura speciala cu Regatul Unit. In acelasi timp, a subliniat importanta NATO, alianta criticata de presedintele american si a indemnat la prudenta in privinta Rusiei lui Vladimir Putin.

Theresa May: "Cele doua tari ale noastre au condus Occidentul in timpul Razboiului Rece, infruntand comunismul. In final, l-au invins, nu doar prin puterea militara, ci prin castigarea razboiului ideilor. Au dovedit astfel ca societatile deschise, liberale si democratice le biruie intotdeauna pe cele inchise, constrangatoare si crude."

Theresa May: "Rolul conducator asigurat de tarile noastre, prin intermediul relatiei noastre speciale, a insemnat mai mult decat castigarea razboaielor si biruirea adversitatii. A faurit lumea moderna."

Inaintea intrevederii de astazi in Biroul Oval, Casa Alba a anuntat ca saluta si sustine o apropiere la fel de stransa intre Marea Britanie si Statele Unite cum a fost in epoca Thatcher - Reagan.

Pentru Theresa May, comertul este miza principala a vizitei. Londra cauta un nou si ambitios acord de liber schimb cu Washingtonul. Totul dupa ce Marea Britanie paraseste nu doar Uniunia Europeana, ci si piata comuna europeana.

De asemenea, premierul britanic vine la Washington sa pledeze pentru NATO. Si asteapta din partea lui Donald Trump un angajament ferm pentru faimosul principiu "toti aliatii pentru unul", in cazul unei agresiuni.

Theresa May: "Churchill a descris cum o cortina de fier s-a lasat de la Baltica la Adriatica, acoperind toate capitalele statelor din Europa de est si centrala, Varsovia, Berlin, Praga, Viena, Budapesta, Belgrad, Sofia si Bucuresti. Astazi aceste marete orase, leagane ale unor mari mosteniri culturale, traiesc in libertate si pace. Iar asta se datoreaza rolului conducator al Marii Britanii si Americii, doamnei Thatcher si presedintelui Reagan."

Ca o ironie a acestei vizite istorice, Theresa May va pleda, probabil, si pentru Uniunea Europeana - despre care Trump a spus ca este un "vehicul pentru Germania". Si a facut comentarii despre spargerea blocului comunitar.

E drept ca Marea Britanie a ales divortul de Uniune, dar are tot interesul sa ramana in relatii cat mai bune cu "fostul" partener. Asa ca e de asteptat ca premierul sa-i "puna o vorba buna".

Theresa May: "Nu mi-e frica sa discut deschis cu presedintele Statelor Unite. Sunt indreptatita sa fac asta tocmai datorita relatiilor speciale dintre tarile noastre."

Theresa May a condamnat folosirea torturii, la numai cateva ore dupa ce presedintele Trump declara ca ar fi de acord cu reintroducerea simularii inecului ca tehnica de interogare pentru supectii de terorism.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Donald Trump este de acord cu folosirea torturii contra teroristilor:
Donald Trump este de acord cu folosirea torturii contra teroristilor: "Trebuie sa raspundem la foc cu foc"

Presedintele SUA, Donald Trump, a indicat ca este de acord cu folosirea torturii asupra teroristilor, pentru a raspunde la "foc cu foc", potrivit CNN.

Trump a anuntat cum va fi finantat zidul de la granita cu Mexicul. Presedintele tarii vecine si-a anulat vizita in SUA
Trump a anuntat cum va fi finantat zidul de la granita cu Mexicul. Presedintele tarii vecine si-a anulat vizita in SUA

Proiectul zidului de la granita dintre SUA si Mexic a dus la o criza in relatiile dintre cele 2 state.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.