Misterul pagerelor care au explodat continuă. Bulgaria dezminte afirmațiile Ungariei despre producerea dispozitivelor
Misterul pagerelor care au explodat în această săptămână a crescut vineri, deoarece autoritățile bulgare au negat că dispozitivele au fost fabricate, importate sau exportate pe teritoriul său, scrie Politico.
Într-o nouă declarație, Agenția de Stat pentru Securitate Națională a țării (DANS) a declarat că a efectuat inspecții în diferite ministere și a stabilit „fără îndoială că nu au fost importate, exportate sau fabricate dispozitive de comunicații în Bulgaria care să corespundă celor aruncate în aer” în Liban și Siria.
Se crede că serviciile de securitate israeliene au lovit gruparea teroristă Hezbollah din Liban declanșând simultan cantități minuscule de exploziv ascunse în mii de pagere și walkie-talkie începând de marți.
Exploziile au provocat cel puțin 37 de morți și sute de mutilați și răniți în Liban și Siria.
La începutul acestei săptămâni, postul de știri maghiar Telex a indicat că Bulgaria este implicată în comerțul cu pagere care conțineau explozibili.
Se crede că firma taiwaneză Gold Apollo a fabricat dispozitivele, dar a declarat că a autorizat BAC Consulting, o firmă înregistrată în Ungaria, să-și folosească marca pentru vânzările de produse în anumite regiuni.
Autoritățile maghiare au negat apoi orice implicare și au raportat că BAC Consulting este doar un intermediar, fără unități de producție sau distribuție în Ungaria.
În schimb, publicația de știri maghiară a susținut că Hezbollah a cumpărat pagerele de la o companie înregistrată în Bulgaria numită Norta Global.
Agenția bulgară DANS a declarat că Norta Global sau proprietarul său „nu au efectuat tranzacții în privința cărora Bulgaria are jurisdicție”.
Agenția a adăugat că, de asemenea, compania bulgară „nu a desfășurat operațiuni financiare care intră în sfera de aplicare a” legilor anti-terorism și nu a făcut comerț cu „persoane fizice și juridice supuse măsurilor restrictive în temeiul regimurilor de sancțiuni” ale Uniunii Europene.
Traseul companiilor sugerează un efort de a ascunde proveniența și de a înfunda lanțul de aprovizionare al dispozitivelor care au ajuns în cele din urmă în mâinile Hezbollah.
Petar Petrov, fost vicepreședinte al DANS, a declarat pentru POLITICO că Bulgaria și-a menținut o poziție neutră față de conflictul din Orientul Mijlociu și a spus că „toate informațiile difuzate de unele mass-media maghiare s-au dovedit a fi neadevărate, așa cum arată cercetările autorităților noastre. ... Ce s-a întâmplat pentru mine seamănă cu o campanie clasică de dezinformare”.
Sursa: Politico
Etichete: Ungaria, Bulgaria, explozie, producatori, hezbollah, pager,
Dată publicare:
20-09-2024 14:00