Misterul exploziei de la podul Kerch. Ce nu se leagă cu scenariul prezentat de Rusia

×
Codul embed a fost copiat

O explozie puternică produsă, sâmbătă dimineață, pe podul strategic Kerci, care leagă Rusia de Peninsula Crimeea, a dărâmat părți ale construcției.

 

Rușii susțin, că un TIR ar fi sărit în aer pe artera rutieră a podului, însă occidentalii vorbesc despre un sabotaj. 

"Un atac ucrainean bine planificat de sub pod e cauza probabilă", a declarat un expert militar britanic. În vară, rușii au ameninţat, că vor bombarda, Kievul dacă această structură este atacată.

Potrivit Moscovei, sâmbătă dimineață, la ora 6 și 7 minute, un TIR a sărit în aer pe secțiunea rutieră a podului Kerch, obiectiv strategic de maximă importanță pentru Moscova, întrucât leagă Crimeea de Rusia. Detonarea extrem de puternică a aprins șapte vagoane-cisternă de combustibil, dintr-un tren care se îndrepta spre Crimeea pe artera feroviară a podului.

Citește și
vladimir putin, kerch
Putin a ordonat de urgență o "comisie guvernamentală", după explozia devastatoare de pe podul Kerch
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Presa rusă a publicat o imagine cu TIR-ul ce ar fi explodat pe pod, și a precizat că mașina ar fi venit dinspre Krasnodar, adică din Rusia.

Și, totuși, sunt elemente care nu se leagă în scenariul anunțat de ruși. Camerele de supraveghere au surprins într-adevăr un camion rulând exact în locul unde are loc explozia câteva momente mai târziu. 

La o privire mai atentă, însă, se pare că „centrul” exploziei este mai degrabă în dreapta podului, undeva deasupra apei, nu pe calea de rulare. Într-o altă filmare, care surprinde câțiva piloni, se observă valuri nenaturale chiar sub pod. Altfel spus, acolo ar fi putut fi o ambarcațiune-capcană detonată de la distanță, susțin cei care au analizat detaliile.

În alt filmuleț vedem presupusul TIR-capcană verificat de către ruși, inclusiv remorca. Filtrele de securitate de la intrarea pe podul Kerch sunt unele avansate, capabile să detecteze materiale explozibile.

 În sfârșit, faptul că nu au existat victime, după cum susțin rușii, e un alt element bizar. Șoferul TIR-ului ar fi avut șanse infime să scape, la fel și un alt șofer care rula alături.

Podul Kerch, inaugurat de Putin, în 2018

Vladimir Putin a inaugurat podul rutier cu mare tam-tam în 2018, la 4 ani după anexarea peninsulei Crimeea. la sfârșitul lui 2019 a deschis și traficul feroviar.

Podul Kerch este o pereche de poduri paralele, unul rutier și unul feroviar, care traversează Strâmtoarea Kerch între Peninsula Taman din Krasnodar Krai, în Rusia continentală, și regiunea Kerci din Crimeea.  

"E doar începutul!", a comentat încă de dimineață, consilierul președintelui Zelenski. 

"Crimeea, podul, începutul. Tot ceea ce este ilegal trebuie distrus, tot ceea ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei, tot ceea ce este ocupat de Rusia trebuie eliberat", a scris, pe Twitter, Mihailo Podoliak.

Presa de la Kiev a scris că în spatele exploziei se află Serviciul de Securitate al Ucrainei. SBU nu a confirmat direct informația, dar a postat câteva versuri edificatoare, prin care îl parafrează pe marele poet ucrainean Taras Șevcenko.

Podul Kerch era ținta numărul 1 declarată a Kievului,  care îl considera o construcție ilegală. În iunie, serviciile secrete ucrainene au publicat un document de 300 de pagini cu detaliile tehnice ale structurii.

Kremlinul a dat directive precise jurnaliștilor și agențiilor guvernamentale privind modul în care să prezinte ce s-a întâmplat. Potrivit manualului de comunicare, trebuie subliniat că podul nu a fost distrus, ci doar avariat superficial, că reparațiile au și început și că s-a trecut imediat la traversarea cu feribotul.

Svetlana Petrenko, purtător de cuvânt al Comitetului de Investigații Speciale: „Principala sectie a Comitetului Rusesc de Investigații Speciale a deschis dosar penal în legatură cu incidentul de pe podul Crimeei. În consecință, două secțiuni ale podului rutier s-au prăbușit parțial. Investigatorii sunt în curs de clarificare a circumstanțelor și de identificare a celor implicați în comiterea acestei infracțiuni”.

Explozia a declanșat o salva de glume și ironii pe internet. „Mahmureala de după aniversare”, a scris consilierul lui Zelenski într-o aluzie la faptul că vineri Vladimir Putin a împlinit 70 de ani.

"O secțiune a podului se regrupează cu nava-crucișător Moskva", "podul și-a activat funcția care îl face invizibil", sunt doar dintre glumele care se țin lanț.

În altă ordine de idei, ca urmare a rapoartelor furnizate de serviciile de informații, Volodimir Zelenski estimează că responsabili ruși ar fi început să "pregătească societatea" pentru o eventuală utilizare a armelor nucleare. Liderul de la Kiev nu crede însă că se va ajunge la asta. 

 

Articol recomandat de sport.ro
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Citește și...
Cum arată acum podul distrus din Crimeea | VIDEO
Cum arată acum podul distrus din Crimeea | VIDEO

Imaginile filmate pe podul Kerch arată rezultatele exploziei provocate sâmbătă de o mașină capcană. O parte din secțiunea rutieră a podului a fost complet distrusă și s-a prăbușit în mare.  

Putin a ordonat de urgență o
Putin a ordonat de urgență o "comisie guvernamentală", după explozia devastatoare de pe podul Kerch

Explozia devastatoare care a avut loc la Kerch, în urma căreia podul care leagă peninsula anexată Crimeea de Rusia a fost distrus, președintele rus Vladimir Putin a emis un ordin urgent.

Podul Kerch, punct strategic pentru Rusia și un simbol al anexării Crimeei | GALERIE FOTO
Podul Kerch, punct strategic pentru Rusia și un simbol al anexării Crimeei | GALERIE FOTO

Podul Kerch a fost inaugurat în 2018 și este un simbol al anexării Crimeei. Înafara faptului că este util în transporturi, podul reprezintă un punct de importanță strategică pentru Rusia.

 

Recomandări
Oficial al serviciilor secrete ucrainene: Ucraina ar putea ajunge în cele din urmă la negocieri cu Rusia
Oficial al serviciilor secrete ucrainene: Ucraina ar putea ajunge în cele din urmă la negocieri cu Rusia

Ucraina va trebui la un moment dat să intre în discuţii cu Rusia pentru a pune capăt războiului dintre cele două ţări, a declarat un oficial de rang înalt al serviciilor secrete ucrainene într-un interviu publicat joi, relatează Reuters.

 

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne îngrășăm de Paște
Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne îngrășăm de Paște

Oul fiert este prin definiție prietenul curei de slăbire. Deci, nu sunt riscuri să ne îngrășăm de Paște, cu câteva condiții.

Cei trei afgani care au atacat doi polițiști în timp ce încercau să ascundă mai mulți migranți într-un TIR au fost arestați
Cei trei afgani care au atacat doi polițiști în timp ce încercau să ascundă mai mulți migranți într-un TIR au fost arestați

Cei trei afgani care au atacat doi polițiști din Timiș în timp ce încercau să ascundă mai mulți migranți într-un TIR au fost arestați preventiv.