Incendiu pe podul Kerch, care leagă Rusia de Crimeea. Rușii susțin că explozia a fost provocată de o mașină-capcană | VIDEO
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă, pe podul din strâmtoarea Kerch. Din primele informații, un rezervor de combustibil a explodat pe podul care leagă Crimeea de Rusia.
UPDATE 11:06 VIDEO | Momentul în care podul lui Putin care leaga Rusia de Crimeea sare în aer
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Another video from the Crimean bridge! Another explosion moment today pic.twitter.com/rMzCnUM8oM
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) October 8, 2022
UPDATE 9:38 Incendiul de pe podul din Crimeea, provocat de o maşină-capcană, susţin autorităţile ruse.
Incendiul de pe podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală ar fi fost provocat de explozia unei maşini-capcană, fiind afectată porţiunea rutieră a podului, susţine Comitetul naţional antiterorist rus, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit France Presse.
„Astăzi la ora locală 06:07 (03:07 GMT) pe partea rutieră a podului Crimeii a avut loc explozia unei maşini-capcană care a antrenat incendierea a şapte cisterne feroviare ce se îndreptau spre Crimeea", a indicat Comitetul.
Cauzele incendiului „sunt pe cale să fie stabilite", potrivit Căilor ferate din Crimeea.
Incendiul ar fi pornit de la un rezervor de combustibil
Consilierul șef al Crimeei, Oleg Kryuchkov, a precizat că, cel mai probabil, incendiul a pornit de la un rezervor de stocare a combustibilului care a luat foc în timp ce traversa podul. Conform aceleiași surse, arcurile navigabile ale viaductului nu au suferit nicio avarie în urma incidentului.
Presa ucraineană a relatat că o explozie a avut loc pe podul Kerch, în jurul orei 06.00.
???? Explosion on the #Kerch bridge which connects Russia to Crimea. Part of structure has collapsed. pic.twitter.com/wOntlXUvUh
— Igor Sushko (@igorsushko) October 8, 2022
„Conform informațiilor preliminare, un rezervor de stocare a combustibilului este în flăcări. Arcurile navigabile nu au fost avariate. Este prea devreme să vorbim despre cauze și consecințe. Lucrările pentru stingerea incendiului sunt în desfășurare”, a scris Kryuchkov pe canalul său de Telegram, conform agenției TASS.
Trafic suspendat
Conform TASS, circulația vehiculelor peste Podul Crimeei a fost suspendată din cauza incidentului.
Crimea bridge on fire. pic.twitter.com/iFdBDhOeRA
— Fat_Skeletor (@fat_skeletor) October 8, 2022
În imagini se poate observa că o parte a podului s-a prăbușit în urma exploziei
„Traficul a fost temporar suspendat, personalul ministerului rus pentru urgențe și serviciul rutier lucrează la fața locului pentru a stinge incendiul”, a spus ea.
Wow. The road bridge appears to have been been damaged too. So it doesn’t appear to have been a bomb under the rail carriage. pic.twitter.com/pbx2ZMOZ7U
— Oliver Carroll (@olliecarroll) October 8, 2022
Podul Kerch, punct strategic
Podul din Crimeea, inaugurat în 2018, trece peste strâmtoarea Kerci și leagă teritoriul rus de peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.
Podul a fost construit de Rusia după anexarea Crimeii, la începutul războiului ruso-ucrainean. Acesta a devenit un simbol al anexării din 2014.
Cu o lungime de 19 kilometri, acesta este cel mai lung pod construit de Rusia și cel mai lung pod din Europa.
Contractul pentru construcția podului, care a început în februarie 2016, a valorat miliarde de dolari. De ridicarea podului s-a ocupat Stroigazmontaj, companie deținută de oligarhul Arkadi Rotenberg.
În afară de utilitatea pe care o are în transporturi, acest pod a mai fost construit pentru a deservi intereselor Rusiei. Mai exact, acesta a asigurat stăpânirea strategică a lui Vladimir Putin asupra Crimeei, liderul rus folosindu-se de acest pod pentru a exercita o presiune economică și politică continuă asupra Ucrainei.
În prezent, podul este utilizat de armata rusă pentru a-şi aproviziona trupele din sudul Ucrainei.
În timpul războiului, Rusia a susținut că nu există riscuri privind acest pod. În același timp, Kievul a fost amenințat cu represalii dacă forţele ucrainene ar încerca să atace podul sau Crimeea.
Mai multe explozii au avut loc în ultimele luni la instalaţiile militare din Crimeea, acesta fiind cel mai probabil rezultatul operaţiunilor militare ucrainene, cum ar fi cele de la baza militară din Djankoi, devastată în august de o deflagraţie care a avut loc la un depozit de muniţii.