Acordul de incetare a focului a fost incalcat grav in Siria. 34 de morti, dupa violentele de luni
Violentele din Siria s-au soldat luni cu 34 de morti, in pofida armistitiului intrat oficial in vigoare la 12 aprilie si in conditiile in care 300 de observatori vor fi trimisi saptamana viitoare in tara pentru a monitoriza respectarea acestuia.
In cursul zilei de luni, 28 de civili au fost ucisi la Hama (centru) de trupele regimului, un altul in apropiere de Damasc, iar cinci soldati au murit in regiunile Deraa (sud) si Hama, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).
La randul sau, agentia oficiala Sana a mentionat moartea a patru persoane, dintre care trei soldati, la Deraa si Hama, ucise de "teroristi", acesta fiind termenul folosit de regim pentru rebeli si opozanti de la inceputul revoltei in martie 2011.
OSDO a mentionat moartea a 200 de persoane de la instaurarea acordului de incetare a focului.
In opinia lui Abu Omar, un militant de la Damasc, misiunea ONU, formata pentru moment din mai putin de zece membri ai Castilor Albastre, este un esec deoarece "observatorii isi coordoneaza miscarile numai cu autoritatile si nu coopereaza cu poporul pe teren".
Mai multi militanti au afirmat ca in timpul vizitei lor de luni in mai multe orase din regiunea Damascului, membrii Castilor Albastre au refuzat sa-i urmeze pe locuitorii care voiau sa le arate locurile unde sustin ca regimul isi ascunde tancurile.
Purtatorul de cuvant al emisarului ONU si al Ligii Arabe Kofi Annan, Ahmad Fawzi, a recunoscut ca "conditiile sunt riscante" in Siria, unde pentru prima data in istoria lor membri ai Castilor Albastre sunt trimisi fara arme intr-o tara in care armistitiul nu este respectat.
Secretarul general al Natiunilor Unite Ban Ki-moon a hotarat ca misiunea celor 300 de observatori ONU inzestrati cu supravegherea respectarii acordului de incetare a focului in Siria va incepe saptamana viitoare, chiar daca situatia este inca precara.
"Decizia a fost luata, iar desfasurarea Misiunii de supraveghere a Natiunilor Unite in Siria (MISNUS) se va face in etape, incepand de saptamana viitoare", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant adjunct al ONU, Eduardo del Buey.
Aceasta misiune compusa din militari neinarmati a fost autorizata prin rezolutia 2043 a Consiliului de Securitate al ONU adoptata sambata. Insa secretarul general al ONU Ban Ki-moon este cel care trebuie sa evalueze situatia din teren, in special "consolidarea" acordului de incetare a focului, care permite aceasta misiune.
Acordul de incetare a focului care a intrat in vigoare la 12 aprilie a fost incalcat in repetate randuri de atunci.
In cursul unei dezbateri a Consiliului de Securitate luni cu privire la Orientul Mijlociu, secretarul general al ONU inzestrat cu problemele politice Lyon Pascoe a apreciat ca situatia din Siria se afla "la rascruce" si a recunoscut ca respectarea incetarii focului "ramane incompleta".
ONU spera ca "misiunea observatorilor va ajuta la incetarea masacrelor si va consolida pacea", a adaugat acesta.
ONU a autorizat anterior la 14 aprilie trimiterea in Siria a unei echipe preliminare de 30 de observatori care si-au inceput misiunea.
Desfasurarea acestei echipe restranse "trebuie sa se incheie la sfarsitul lui aprilie iar trimiterea rapida a celorlalti observatori militari este o prioritate", a subliniat Eduardo del Buey.
Intrebat de AFP, purtatorul de cuvant al emisarului ONU si al Ligii Arabe Kofi Annan, a recunoscut ca "situatia este riscanta" in Siria. "Insa credem ca prezenta observatorilor ONU va schimba dinamica poliica de la fata locului", a adaugat acesta.
Pascoe a solicitat Damascului sa-si retraga fortele din orasele siriene si sa nu mai foloseasca armament greu.
Obiectivul MISNUS "nu este sa blocheze situatia ci sa creeze conditiile" pentru lansarea dialogului politic intre putere si opozitie prevazut de planul de pace al lui Kofi Annan, a explicat acesta.
El a apreciat ca masurile luate de guvernul sirian "sunt in mod clar insuficiente" in ceea ce priveste doua aspecte ale planului Annan: eliberarea "persoanelor retinute in mod arbitrar" si respectarea "dreptului la proteste pasnice".
Kofi Annan trebuie sa prezinte progresul medierii sale in fata Consiliului marti dupa amiaza, pentru a treia oara de la inceputul misiunii sale. Liderul operatiunilor de mentinere al pacii din cadrul ONU Herve Ladsous va expune de asemenea in cadrul Consiliului modalitatile practice de desfasurare a observatorilor si a echipamentelor acestora, care va dura mai multe saptamani.
Mandatul MISNUS a fost aprobat de ONU "pentru o perioada initiala de 90 de zile" insa mai multe state occidentale au indoieli cu privire la viabilitatea acestei misiuni si ameninta cu sanctiuni impotriva Damascului daca aceasta esueaza. Statele Unite au avertizat deja ca sunt impotriva reinnoirii mandatului MISNUS dupa 90 de zile.
In cadrul dezbaterilor Consiliului, ambasadorul francez Gerard Araud a afirmat ca "armata siriana nu a efectuat decat retrageri iluzorii". "Nicio obstructionare a actiunilor (observatorilor), nicio amenintare la siguranta lor nu va fi tolerata de acest Consiliu", a avertizat el.