Mișcarea Ucrainei care aruncă războiul într-o nouă fază. Zelenski aștepta de multă vreme acest moment

himars
Getty

Ucraina ar fi început să folosească arme furnizate de SUA pe teritoriul Rusiei, într-un val de atacuri raportate - semn că o nouă fază a războiului ar putea fi în curs de desfășurare, potrivit Business Insider.

Luni, presa din Rusia a scris că Ucraina a lansat rachete M42 cu lansatoarele M270 și HIMARS - toate de fabricație americană - asupra teritoriului rusesc, a relatat Kyiv Post.

Ziarul a adăugat că oficialii ruși au declarat că au avut loc atacuri transfrontaliere, dar nu au oferit detalii cu privire la armele folosite.

Dacă se confirmă, ar fi pentru prima dată în acest război în care armele furnizate de SUA ar fi folosite pe teritoriul rusesc, după ce președintele american Joe Biden și-a dat acordul la sfârșitul săptămânii trecute.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut duminică că forțele ucrainene sale au tras cu HIMARS din regiunea nordică Harkov, a relatat Kyiv Post.

Citește și
De ce criminalul Ion Rîmaru a strigat, înainte de a fi împuşcat: „Să fie adus aici tata!”

Luni, ministrul guvernului ucrainean Irina Vereshchuk a distribuit pe Facebook o imagine cu echipament militar în flăcări, spunând că un sistem rusesc de apărare aeriană S-300, foarte apreciat, a fost lovit, a relatat CNN.

Ea a precizat că acest lucru s-a întâmplat loc în „primele zile după ce a fost acordată permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul inamic”, fără a oferi mai multe detalii, potrivit CNN.

Imaginea pare să fi fost preluată de pe contul pro-rus de Telegram Dosye Shpiona, care a spus că a fost folosit un HIMARS.

Business Insider nu a reușit să găsească postarea lui Vereshchuk nici pe conturile sale de Facebook sau Telegram, ceea ce sugerează că aceasta a fost ștearsă între timp.

Dar Institutul pentru Studiul Războiului, citând proeminenți bloggeri militari pro-ruși, a concluzionat, de asemenea, că un sistem S300 sau S400 a fost lovit în regiunea rusă Belgorod, la aproximativ 100 de kilometri de graniță, fie pe 1 iunie, fie pe 2 iunie, spunând că a fost „probabil” lovit de un HIMARS.

Ținta se afla în raza de acțiune a HIMARS, dar depășea raza de acțiune a sistemelor pe care Ucraina le folosește de obicei pentru a lovi peste graniță, potrivit ISW.

Kyiv Post a citat o avalanșă de alte rapoarte ale presei ruse - atât neoficiale, cât și aprobate de stat - care detaliază zeci de lovituri care au vizat sisteme de artilerie, concentrări de trupe și un pod ca parte a atacului.

Informațiile au apărut la scurt timp după ce Biden a declarat că Ucraina ar putea folosi HIMARS împotriva unor ținte de pe teritoriul rusesc, în circumstanțe limitate.

Schimbarea a venit după ce mai mulți aliați occidentali ai Ucrainei - inclusiv Marea Britanie și Franța - au dat undă verde folosirii armamentului trimis Ucrainei pe teritoriul Rusiei.

Decizia administrației Biden a venit după luni de apeluri din partea oficialilor ucraineni.

Un soldat ucrainean s-a plâns că a fost nevoit să privească neputincios cum Rusia își întărește forțele peste graniță, înainte de o nouă ofensivă în regiunea Harkov, ținută în loc de restricțiile impuse de SUA privind utilizarea armelor sale.

Privarea Rusiei de aceste „zone-sanctuar” ar putea fi un ajutor „uriaș” pentru Ucraina, a declarat săptămâna trecută un reputat analist pentru Business Insider.

Dar decizia a fost luată cu mult timp în urmă, a spus el.

Având în vedere că Ucraina se confruntă și cu alte probleme - inclusiv recrutarea și lipsa de muniție - decizia SUA „nu este în mod clar un glonț de argint pentru a câștiga războiul”, a declarat pentru Business Insider Alexander Libman, profesor de politică rusă și est-europeană la Universitatea Liberă din Berlin.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Moment superb: ce a făcut Cristiano Ronaldo imediat după eliminarea Portugaliei de la EURO 2024
GALERIE FOTO Moment superb: ce a făcut Cristiano Ronaldo imediat după eliminarea Portugaliei de la EURO 2024
Citește și...
Noul prim-ministru britanic Keir Starmer:
Noul prim-ministru britanic Keir Starmer: "Sunt nerăbdător să pun în aplicare schimbarea”

Noul prim-ministru britanic Keir Starmer s-a declarat sâmbătă ''nerăbdător'' să pună în aplicare schimbarea promisă în Regatul Unit,

Rusia a anunţat că forţele sale au cucerit un sat în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei
Rusia a anunţat că forţele sale au cucerit un sat în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei

Rusia a anunţat sâmbătă că forţele sale au cucerit un sat în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, în timp ce Moscova continuă să avanseze încet pe câmpul de luptă, informează AFP.

„Un fel de război civil”: Franța este în alertă pe fondul cutremurului politic care ar putea declanșa revolte masive
„Un fel de război civil”: Franța este în alertă pe fondul cutremurului politic care ar putea declanșa revolte masive

„Ne este frică de ceea ce s-ar putea întâmpla”, a declarat Amel, în vârstă de 34 de ani, pentru CNBC înainte de runda finală de vot în alegerile anticipate din Franța din acest weekend.

Recomandări
Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au fost ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia
Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au fost ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia

Ministerul Apărării a anunţat, sâmbătă, că, din cauza unor noi atacuri ale Rusiei asupra unor obiective din Ucraina, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au fost ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia.  

Marcel Ciolacu, despre OUG privind testarea şoferilor: ”Nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis
Marcel Ciolacu, despre OUG privind testarea şoferilor: ”Nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis"

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că susține ordonanţa potrivit căreia conducătorii auto care refuză testarea de către poliţişti cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permisul de conducere până la primirea rezultatelor. 

 

Surse: Guvernul pregătește suprataxarea câștigurilor ”excepționale”. Ce venituri ar fi vizate
Surse: Guvernul pregătește suprataxarea câștigurilor ”excepționale”. Ce venituri ar fi vizate

Guvernul pregătește suprataxarea câștigurilor ”excepționale”, cum ar fi cele din tranzacțiile imobiliare, potrivit unor surse politice.