Mișcarea QAnon, declarată de FBI „potențială amenințare teroristă internă”, a ajuns și în România

Ultima actualizare: 14-08-2020 10:04
qanon
Getty

Grupurile QAnon consacrate pe Facebook cresc într-un ritm rapid și contribuie la răspândirea teoriei conspirației în noile țări din întreaga lume, a constatat o anchetă declanșată de The Guardian.

The Guardian a documentat peste 170 de grupuri, pagini și conturi QAnon de pe Facebook și Instagram cu peste 4,5 milioane de adepți. De asemenea, cotidianul britanic a documentat și comunități de pe Facebook dedicate pentru adepții QAnon din cel puțin 15 țări, inclusiv România.

QAnon este, în esență, o mișcare pro-Trump ai cărei adepți au răspândit teoria conspirației conform căreia Statele Unite sunt conduse din umbră de un „stat paralel” („deep state”). În prezent, ar exista un „război secret” între actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump și cabala elitei mondiale care formează „statul paralel” alcătuit din lideri democrați, miliardari și diverse vedete de la Hollywood.

The Guardian a descoperit că la finalul lunii iunie, gruparea avea peste 3 milioane de adepți. În 9 august ajunsese la peste 4 milioane. Unele grupuri crescuseră și cu 200 de mii de membri într-o lună.

FBI consideră gruparea QAnon drept o „potențială amenințare teroristă internă”.

Grupurile conspiraționiste afiliate mișcării QAnon au înregistrat în ultima perioadă o „creștere explozivă” pe Facebook, după ce platforma rivală Twitter a decis luna trecută să șteargă peste 7.000 de conturi care aveau legătură cu această mișcare pro-Trump care răspândește diverse teorii ale conspiraței.

Reprezentanții Facebook au promis că vor adopta o măsură similară, la un moment dat. În ciuda acestor promisiuni, algoritmul Facebook continuă să promoveze grupurile afiliate QAnon utilizatorilor rețelei.

La finalul lui iunie, QAnon deținea peste 100 de pagini, conturi și grupuri pe Facebook și Instagram, fiecare cont sau grup având cel puțin 1.000 de urmăritori. Cel mai mare grup însuma 150.000 de membri. Per total, ambele rețele însumau peste 3 milioane de membri sau urmăritori ai acestei mișcări.

Pe 9 august, numărul membrilor a ajuns la peste 4 milioane, o creștere de 34%.

„Lupta cu QAnon pe Facebook nu e nouă pentru noi. Luăm măsuri împotriva conturilor, grupurilor și paginilor afiliate QAnon care încalcă politica noastră”, a declarat, sub protecția anonimatului, un reprezentant Facebook. „Săptămâna trecută am șters un grup afiliat QAnon pentru că a violat politicile noastre”.

Respectivul grup avea aproape 200.000 de membri și a fost interzis după ce a încălcat standardele Facebook referitoare la hărțuire, discurs care incită la ură sau dezinformare.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO