Mirodenia pretioasa, supranumita aurul-rosu, care este folosita si in medicina. Un kilogram se vinde si cu 12.000 de euro
Daca stie cineva cu adevarat ce e sofranul, atunci acela e Iranul. 90 la suta din productia mondiala de sofran provine din aceasta tara, dar sanctiunile impuse din cauza programului nuclear suspect i-au afectat grav pe producatorii de acolo.
Acum, ca exista un acord cu Occidentul, dar si cu China si Rusia, restrictiile ar urma sa fie ridicate. O masura ce ar "elibera" si aceasta mirodenie pretioasa, care are este la mare cautare si in medicina.
Este din nou acea perioada a anului cand campurile din Khorasan, o provincie din nord-estul Iranului, sunt acoperite cu flori violet, gata sa fie culese pentru extragerea sofranului.
Culegatoare: "Venim dimineata devreme si impreuna adunam florile de sofran. E o munca placuta, pentru ca florile sunt foarte frumoase si delicate."
Aproape intregul proces se desfasoara manual si e foarte migalos. Fiecare floare are doar trei stamine din care se obtine "aurul rosu".
Dintr-un hectar cultivat, abia daca se obtin 3 kilograme de sofran pur. Care se vinde scump, cu preturi variind, pe pietele internationale, intre 8 si 12.000 de euro kilogramul.
Iranul acopera peste 90 la suta din productia mondiala de sofran, si, pana acum, principalii importatori au fost Spania si tarile arabe din Orient. Exporturile in Statele Unite, in Canada si Marea Britanie au fost complicate din cauza sanctiunilor internationale impuse pentru programul nuclear al Iranului, banuit ca vrea sa dezvolte arme de distrugere in masa.
Ali Shariati, director de companie: "America a primit sofran de la noi, indirect, mai ales prin intermediul Spaniei. Asta a insemnat costuri mai mari. Daca s-ar ridica sanctiunile, am beneficia cu totii, noi am putea exporta direct pe mai multe piete si am putea creste productia."
Sofranul este la mare cautare si in medicina si in anumite ramuri industriale.