Ministrul nord-coreean de Externe, în vizită în Suedia. Ar putea vorbi cu un oficial al SUA

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
kim jong un
Getty

Şeful diplomaţiei nord-coreene, Ri Yong Ho, a sosit joi în Suedia, ţară care reprezintă interesele americane la Phenian, într-un moment în care Coreea de Nord şi Statele Unite studiază organizarea unui summit bilateral istoric, transmite AFP.

Ri a sosit la aeroportul Arlanda din Stockholm în jurul orei locale 18,15 şi s-a urcat într-o maşină dintr-un convoi de vehicule diplomatice.

Potrivit ministerului suedez de Externe, Ri urmează să rămână până vineri în ţara scandinavă pentru întâlniri cu omologul său, Margot Wallstrom, presa internaţională speculând asupra unei eventuale alegeri a Suediei ca loc de desfăşurare a posibilului summit între preşedintele american, Donald Trump, şi liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un.

Ministerul suedez al Afacerilor Externe a indicat doar că "discuţiile se vor concentra pe rolul de putere protectoare consulară jucat de Suedia pe lângă Statele Unite, Canada şi Australia" la Phenian.

Ri şi Wallstrom vor evoca de asemenea "situaţia de securitate în peninsula coreeană, subiect care figurează la primul punct al agendei Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, în care Suedia este membru non-permanent în 2017-2018".

Vizita lui Ri, a mai indicat ministerul suedez, vizează de asemenea să "contribuie la implementarea efectivă a rezoluţiilor" votate de Consiliul de Securitate contra Phenianului în privinţa programului său nuclear, dar şi a acelora "care subliniază necesitatea intensificării eforturilor diplomatice pentru a găsi o soluţie paşnică a conflictului".

Ri Yong Ho este însoţit la Stockholm de Choe Kang Il, director general adjunct al departamentului America de Nord din ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe, potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, citată de AFP.

"Nu putem exclude posibilitatea unui contact între Coreea de Nord şi Statele Unite" pe timpul vizitei domnului Ri în Suedia, a declarat pentru Yonhap o sursă din capitala chineză.

Diplomaţia suedeză a subliniat că nu va exista o conferinţă de presă în cursul vizitei, dar, la finalul discuţiilor, vineri seara, va fi difuzat un comunicat

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO