Ministerul Culturii va face demersuri pentru a recupera tabloul care se presupune că i-ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu
Ministerul Culturii va face demersuri pentru a recupera de la autoritățile bulgare un tablou, despre care se presupune că i-ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu, și a cărui valoare, dacă este autentic, ar fi de circa 50 de milioane de dolari.
Lucrarea a fost descoperită în locuința unui cetățean bulgar, ca urmare a unei acțiuni a poliției din țara vecină, care viza contrabanda cu opere de artă.
Tabloul este semnat de Jackson Pollock
Tabloul, despre a cărui existență nu se știa până acum, este semnat de pictorul american Jackson Pollock, unul dintre reprezentanții majori ai mișcării expresioniste abstracte. Artistul, care a murit în 1956, folosea o tehnică specială de a picura și turna vopseaua pe pânze de dimensiuni mari. Experții în artă bulgari spun că, după stil și modul de realizare, lucrarea pare autentică. Pe verso, tabloul are o ștampilă cu semnătura lui Nicolae Ceașescu, semn că i-ar fi aparținut. Dacă e așa, autoritățile române vor cere repatrierea operei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: „Primul pas este dovedirea apartenenței la patrimoniul României și pentru asta, noi trebuie să producem niște dovezi de necontestat: arhive, liste de inventar, ș.a.m.d. După care, trebuie să vedem, în paralel și împreună cu bulgarii, dacă acea lucrare chiar este adevărată”.
Deocamdată, modul în care Nicolae Ceaușescu ar fi putut dobândi tabloul este un mister total. Lucrarea, realizată în 1949, i-ar fi fost dăruită actriței Lauren Bacall, cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani. Are pe verso o dedicație specială.
Vedeta de la Hollywood avea rădăcini românești. Mama ei, Natalie Weinstein-Bacal, era o evreică emigrată de la Iași, iar tatăl ajunsese în America din Belarus. Mai multe obiecte din colecția de artă și bijuterii a actriței s-au vândut în 2015, la un an după moartea ei, dar printre ele nu se afla nicio operă a lui Pollock. Soțul Zoiei Ceaușescu spune că lucrarea nu s-a aflat pe lista operelor confiscate în 1989, și nici n-a zărit tabloul în vreuna dintre reședințele cuplului Ceaușescu.
Prof. Mircea Oprean, soțul Zoiei Ceaușescu: „Să văd un astfel de tablou, eu nu îmi amintesc. Nu am văzut niciunde pe pereții de acolo, pe unde m-am perindat. El nu era un colecționar de artă ca să justifice o astfel de achiziție. Deci, nici vorbă”.
Istoricul și criticul de artă Adrian Buga spune că Pollock este unul dintre cei mai falsificați pictori din lume, iar o poveste în care mai apar o actriță celebră și un lider comunist din Europa de Est stârnește interesul colecționarilor. În opinia sa, ar trebui făcute verificări.
Adrian Buga, istoric și critic de artă: „Trebuie să plecăm de la acea decadă neagră a obiectelor de artă, mă refer aici la anii 60-70, când obiectele au dispărut. Într-adevăr, au fost foarte multe obiecte. Mă refer la tablouri de Picasso, Cezanne, chiar și un Rembrandt, gravuri de Tițian (Tiziano Vecellio). Deci, în România, au existat valori, dar acele valori au fost însușite de mulți, de nenumărați lideri comuniști, și au fost trecute în zona asta de strict secret”.
Procurorii bulgari încă investighează modul în care a ajuns pânza în țara lor. Tabloul a fost găsit în locuința unui bărbat, care nu era sigur în privința autenticității sale. În dosarul care vizează contrabanda cu opere de artă mai sunt arestați trei greci.