Milioane de americani decid care va fi cel mai puternic om de pe pământ. Mizele sunt copleșitoare
Alegerile care pot schimba fața lumii sunt în plină desfăşurare! Milioane de americani decid astăzi care va fi următorul președinte al Statelor Unite şi cel mai puternic om de pe pământ.
Mizele sunt copleşitoare! Harris și Trump au păreri diferite în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina şi NATO, tarifele care ar putea declanşa războaie comerciale, dreptul la avort, taxe, dar şi principii democratice de bază. Campania a fost tumultuoasă, marcată de întorsături spectaculoase și a polarizat fără precedent societatea americană.
Cum fiecare vot contează, candidaţii au făcut campanie până în ultimul moment. Trump - cu un discurs electoral la Michigan. Harris - în Pensylvannia, un alt stat cheie.
Cu 19 mandate în Colegiul electoral, Pennsylvania este considerat cel mai important dintre statele care decid soarta alegerilor. În urmă cu patru ani, în Pennsylvania a câștigat democratul Joe Biden. Dar în 2016, balanţa a înclinat în favoarea republicanilor. De înţeles aşadar că ambii candidaţi au dus o asiduă muncă de convingere cu alegătorii indecişi.
Celebritățile și-au arătat sprijinul pentru Kamala Harris până la capăt. La mitingul final Lady Gaga a interpretat la pian God Bless America
Pe bătrânul continent toată lumea aşteaptă rezultatul scrutinului mai ales că cei doi au viziuni diferite legate de NATO şi Uniunea Europeană.
Cea mai mare temere în România și, în special, în parte de est a Europei este că dacă Trump ajunge la putere în America, întregul flanc estic al NATO va fi descoperit și va fi lăsat fără sprijin în fața agresiunii ruse.
Cosmin Stan: „Credeți că e un pericol?”
Steven Billet, profesor de științe politice la University of Notre Dame: „Absolut. Trump va da înapoi în relația cu NATO. Cred că va da înapoi din multe angajamente, pentru Moldova, de exemplu, care e o țară mică. Și ar fi dezastruos.”
Mark Rutte, secretar general NATO: „Oricine ar câştiga alegerile din SUA, vom colabora cu învingătorul, fie că e Kamala Harris, fie că e Donald Trump, ca să ne asigurăm că Alianţa rămâne unită. Unitatea nu e doar în interesul nostru, al europenilor, dar şi al Statelor Unite, care nu vor repeta greşeala de după primul Război Mondial, când s-au retras din Europa. Americanii ştiu că, dacă Putin învinge în Ucraina, atunci se va simţi încurajat să atace flancul estic al NATO.”
Peste ocean, din 161 de milioane de alegători înregistrați, peste 82 de milioane votaseră deja anticipat, înainte de 5 noiembrie.
Abia după miezul nopţii încep să fie transmise rezultatele, comitat după comitat, stat după stat.
În 2020, unele state au experimentat "mirajul roşu", în care Trump părea să conducă în noaptea alegerilor, înainte ca un "val albastru” să-l aducă în faţă pe democratul Joe Biden. Una dintre explicaţii este că democraţii tind să locuiască în zone urbane mai populate, unde numărarea voturilor durează mai mult.
Cosmin Stan: „Vom vedea un câștigător în noaptea aceasta?”
Steven Billet, profesor de științe politice la University of Notre Dame: „Nu, mai ales că republicanii și echipa de campanie a lui Trump, au anunțat foarte clar că au de gând să conteste rezultatul.”
Stephen Ohlemacher, The Associated Press: „Legislaţia din Pennsylvania nu permite procesarea voturilor prin corespondenţa înainte de dimineaţa alegerilor. Aşa că funcţionarii electorali îşi vor petrece toată ziua procesând aceste voturi şi numărându-le. Deci primele rezultate anunţate din Pennsylvania vor fi cele exprimate anticipat prin corespodență, care prin tradiţie îi favorizează pe democraţi. Abia apoi vor fi numărate cele exprimate astăzi, care ar putea înclina balanţa către republicani.”
Trump urma să voteze astăzi în Florida, după care va petrece cea mai lungă noapte la un centru de evenimente din Palm Beach, alături de echipa lui.
Kamala Harris a votat prin corespondenţă și va aştepta primele rezultate la Universitatea Howard din Washington, renumită instituţie de învăţământ superior afro-american. Cu această alegere simbolică, vicepreşedinta va aduce un omagiu şcolii pe care care a absolvit-o în urmă cu 40 de ani.
Dar americanii nu-și aleg astăzi doar președintele, ci vor înnoi complet Camera Reprezentanților și o treime din Senat. De asemenea, în multe state se aleg guvernatori, legislativele locale, judecătorii şi primarii.