Miliardarii planetei care vor sa schimbe lumea. De ce au decis sa isi doneze averile uriase
In urma cu 5 ani, Warren Buffett, impreuna cu Bill si Melinda Gates au initiat o campanie prin care sa convinga miliardarii lumii sa isi doneze averile sau o parte din avere.
Giving Pledge este o initiativa lansata in 2010 pentru a atrage cei mai bogati oameni din SUA sa doneze o parte din averi pentru cauza nobile si actiuni caritabile. Acestia fie isi lasa averea mostenire prin testament, fie fac demersurile din timpul vietii.
In cinci ani s-au inscris peste 130 de oameni, inclusiv cupluri, din 14 tari.
Acesta nu este neaparat un contract legal, ci mai mult un angajament. Intentiile campaniei, asa cum sunt exprimate pe site-ul oficial Giving Pledge, sunt "de a inspira conversatii, discutii si actiuni, nu doar despre cat doneaza, ci si ce se intampla cu acei bani, unde ajung si cum pot fi folositi".
Pana acum, cei mai multi dintre oamenii bogati din SUA au acceptat sa faca parte din initiativa "Giving Pledge", inclusiv Mark Zuckerberg, fondator si CEO Facebook (avere estimata 35 miliarde de dolari), Larry Ellison, CEO Oracle (avere estimata 54 miliarde dolari), Michael Bloomberg, fostul primar al New York-ului (avere estimata 35 miliarde dolari), Paul Allen, co-fondator Microsoft (avere 17 miliarde dolari).
Cinci dintre acesti oameni au decis sa ofere si un motiv pentru care cred in aceasta intitiativa si de ce au ales sa isi doneze averea.
Sara Blakely a reusit sa faca o avere de 1 miliard de dolari din vanzarea de lenjerie spandex, care modeleaza corpul si care astazi este folosita in intreaga lume, inclusiv de vedete ca Kim Kardashian sau Jennifer Garner.
Sara Blakely
In scrisoarea in care isi ia acest angajament, aceasta a declarat ca vrea ca cea mai mare parte a averii ei sa fie donate pentru a ajuta femeile din intreaga lume sa aiba acces la educatie si sa le ajute sa devina femei de succes. "De cand eram mica mi-am dorit sa ajut femeile. Dar nici in cele mai grozave visuri nu m-am gandit ca voi incepe acest drum pornind de la fundurile lor" a glumit antreprenoarea, conform CNN.
Printre bogatii lumii care au decis sa faca acest pas se numara si Vladimir Potanin, cel mai bogat om din Rusia, conform Forbes, si al 60-lea din intreaga lume. Averea lui se ridica la suma de 14.5 miliarde de dolari si este cunoscut ca "magnatul otelului" in Rusia. Desi are copii, oligarhul considera ca o astfel de avere este o povara, nu un beneficiu. "Acest angajament ma ajuta si pe mine pentru ca imi protejez copiii de povara unei averi extrem de mari, care le poata taia orice motivatie de a-si construi viata pe cont propriu" a declarat acesta, conform CNN. Potanin vrea ca averea sa "fie investita in programe educationale, culturale si catre diverse organizatii filantropice, predominant in Rusia".
Vladimir Potanin
Manoj Bhargava este fondatorul companiei "5-hour Energy", care produce bautura energizanta cu acelasi nume. Fost calugar, a abandonat scoala si s-a apucat sa isi dezvolte micuta afacere, in 2000. Intre timp, firma lui a devenit globala, insa in 2012 a fost in centrul unui scandal dupa ce FDA (Food and Drug Administration) i-a acuzat ca shoturile energizante au dus la moartea a 13 persoane. Insa, Bhargava e decis sa doneze cel putin jumatate din avere pentru a-i ajuta pe cei din India, inclusiv in problema distributiei apei in zonele rurale. "Alegerea mea a fost simpla: fie ii ruinam viata fiului meu, fie dadeam 90% din avere catre actiuni caritabile. N-a fost greu sa aleg" a spus acesta, conform CNN.
Manoj Bhargava
Harold Hamm si Sue Ann Arnall au trecut prin unul dintre cele mai scumpe divorturi din istoria SUA, dar asta nu i-a impiedicat sa isi foloseasca in scop caritabile averile. Fiecare dintre ei vor sa ajute in domeniul medicinei: Harold Hamm vrea sa sustina cercetarile despre diabet, in timp ce Sue Ann vrea sa ajute copiii cu autism. Harold Hamm este un magnat al petrolului in statul Oklahoma si unul dintre cei mai bogati oameni din SUA. La momentul divortului, el i-a dat fostei sale sotii 974 de milioane de dolari, a doua cea mai mare suma inregistrata in urma unui divort din istoria SUA, scrie CNN.
Harold Hamm si Sue Ann Arnall
George B. Kaiser, care a strans o avere de 9 miliarde de dolari din afaceri cu petrol, benzina si activitati bancare, vrea sa impiedice cresterea procentului de saracie si sa ii ajute pe cei nevoiasi. "Averea mea se datoreaza unui noroc prostesc, nu cred ca am eu ceva special sau sunt superior in vreun fel" a spus extrem de modest George B. Kaiser, care astazi este presedintele BOK Financial, companie cu activitati in domeniul financiar.