Mii de oameni evacuati si locuinte arse pana in temelii. Pompierii din California duc o lupta inegala cu flacarile, de 3 zile

16-05-2014 20:04


In California, pompierii duc de 3 zile o lupta inegala cu incendiile de vegetatie. Cum reusesc sa opreasca un focar, apar altele si mai violente.

Peste 10.000 de persoane au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele, 20 de case au ars, iar pagubele se ridica deja la 20 de milioane de dolari.

Rafalele de vant uscat au dat nastere unor inspaimantatoare tornade de foc, chiar langa casele oamenilor. In cartierele de la marginea oraselului San Marcos, coplesiti de valvataie, pompierii au abandonat lupta.

Gary Tuchman, corespondent CNN: "In urma cu zece minute, aici nu era nici urma de foc. Acum vedem ca iese fum, iar flacarile incep sa apara. Cel mai probabil, in urmatoarele ore, acesti pomi, aceasta vegetatie, vor disparea".

S-a intamplat mai repede decat a prevazut. Vantul a format vartejuri de fum si foc, iar in decurs de numai cateva minute, flacarile inconjurau totul, apocaliptic.

Gary Tuchman, corespondent CNN: "Incendiul ia amploare. Se apropie de noi si inainteaza spre locuintele din cartier".

Autoritatile au decis sa evacueze un campus universitar si cateva cartiere amenintate de flacari. In calea valvataii se aflau, insa, o importanta baza a puscasilor marini si un parc de distractii.

In San Diego, flacarile au facut scrum peste 3500 de hectare de vegetatie.

Focul este acum tinut sub control, iar multi dintre cei 20.000 de localnicii evacuati zilele trecute au primit permisiunea de a se intoarce acasa.

Sezonul incendiilor a debutat mai devreme anul acesta in California, din cauza secetei care afecteaza zona de aproape trei ani, a unui val de caldura inabusitoare si a vanturilor puternice dinspre Pacific.

VIDEO PROTVPLUS.RO