Mihail Saakaşvili, însoțit de sute de susținători, a forțat intrarea în Ucraina
Scene incredibile la graniţa dintre Polonia şi Ucraina. Mihail Saakaşvili, fost preşedinte al Georgiei şi guvernator la Odessa, a forţat intrarea în Ucrainia cu ajutorul a sute de susţinători.
Saakaşvili este apatrid, pentru că i-a fost retrasă atât cetăţenia ucraineană, cât şi cea georgiană. Iniţial, a vrut să vină cu trenul în Ucraina, dar a fost oprit într-un oraş polonez de graniţă, pentru că poliţia de frontieră nu i-a permis să-şi continue călătoria.
Saakaşvili a coborât din tren și, înconjurat de sute de susținători, inclusiv parlamentari, a forțat intrarea în Ucraina. Grupul a rupt cordonul grănicerilor; care insă nu au încercat să opună rezistență.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu e clar cine a ordonat oprirea trenului în gara orășelului polonez Przemysl, aproape de frontieră. Șeful de tren a spus că a primit ordin de la autorități, fără să specifice dacă e vorba despre cele poloneze sau ucrainene.
Mihail Saakaşvili: ”Nu au nicio limită când vor să scape de oponenții politici. Aici nu este vorba despre mine, ci cum poate să devină Ucraina o țară civilizată sau să devină ceva din care nu mai știm cum ne putem salva.”
Mihail Saakaşvili, născut în Georgia, a devenit mai apoi cetățean ucrainean și chiar guvernator la Odessa. Acum însă, este apatrid. Cetățenia ucraineană i-a fost retrasă de președintele Petro Poroșenko, care l-a acuzat că nu face nimic pentru a stopa propagarea corupției. S-a întâmplat în iulie, când nu era în țară.
În același timp însă, Saakaşvili este căutat și de justiția georgiană, dar, susține el, acuzațiile împotriva lui sunt motivate politic.
În grupul care l-a trecut frontieră s-au aflat și câteva militante de la mișcarea FEMEN. "Proști fără frontiere" scria pe spatele uneia dintre ele. A fost, de asemenea, alături de Saakaşvili și fostul premier Iulia Timoșenko, acum lider al opoziției.
Mihail Saakaşvili: ”De ce îi este (lui Poroșenko) atât de frică de mine? Să mă lase să vin în Ucraina, n-am nicio condamnare aici. Apoi să inceapă procesul de extrădare în Georgia. Nu mi-e frică!”
Iulia Timoșenko, fost premier al Ucrainei: ”Vreau să mă adresez tuturor cetățenilor ucraineni. E păcat. De pe vremea lui Viktor Ianukovici, de pe vreme dictaturii criminale și corupte, nimic nu s-a schimbat în această țară. De fapt s-a schimbat doar numele dictatorului corupt. Nu mai e Ianukovici, e Poroșenko.”