Mihail Saakaşvili, însoțit de sute de susținători, a forțat intrarea în Ucraina

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Luni 11 Septembrie 2017 08:39
Categorie: Internaţional

Scene incredibile la graniţa dintre Polonia şi Ucraina. Mihail Saakaşvili, fost preşedinte al Georgiei şi guvernator la Odessa, a forţat intrarea în Ucrainia cu ajutorul a sute de susţinători.

Saakaşvili este apatrid, pentru că i-a fost retrasă atât cetăţenia ucraineană, cât şi cea georgiană. Iniţial, a vrut să vină cu trenul în Ucraina, dar a fost oprit într-un oraş polonez de graniţă, pentru că poliţia de frontieră nu i-a permis să-şi continue călătoria.

Saakaşvili a coborât din tren și, înconjurat de sute de susținători, inclusiv parlamentari, a forțat intrarea în Ucraina. Grupul a rupt cordonul grănicerilor; care insă nu au încercat să opună rezistență.

Nu e clar cine a ordonat oprirea trenului în gara orășelului polonez Przemysl, aproape de frontieră. Șeful de tren a spus că a primit ordin de la autorități, fără să specifice dacă e vorba despre cele poloneze sau ucrainene.

Mihail Saakaşvili: ”Nu au nicio limită când vor să scape de oponenții politici. Aici nu este vorba despre mine, ci cum poate să devină Ucraina o țară civilizată sau să devină ceva din care nu mai știm cum ne putem salva.

Mihail Saakaşvili, născut în Georgia, a devenit mai apoi cetățean ucrainean și chiar guvernator la Odessa. Acum însă, este apatrid. Cetățenia ucraineană i-a fost retrasă de președintele Petro Poroșenko, care l-a acuzat că nu face nimic pentru a stopa propagarea corupției. S-a întâmplat în iulie, când nu era în țară.

În același timp însă, Saakaşvili este căutat și de justiția georgiană, dar, susține el, acuzațiile împotriva lui sunt motivate politic.

În grupul care l-a trecut frontieră s-au aflat și câteva militante de la mișcarea FEMEN. "Proști fără frontiere" scria pe spatele uneia dintre ele. A fost, de asemenea, alături de Saakaşvili și fostul premier Iulia Timoșenko, acum lider al opoziției.

Mihail Saakaşvili: ”De ce îi este (lui Poroșenko) atât de frică de mine? Să mă lase să vin în Ucraina, n-am nicio condamnare aici. Apoi să inceapă procesul de extrădare în Georgia. Nu mi-e frică!

Iulia Timoșenko, fost premier al Ucrainei: ”Vreau să mă adresez tuturor cetățenilor ucraineni. E păcat. De pe vremea lui Viktor Ianukovici, de pe vreme dictaturii criminale și corupte, nimic nu s-a schimbat în această țară. De fapt s-a schimbat doar numele dictatorului corupt. Nu mai e Ianukovici, e Poroșenko.

Atentat cu bombă, în centrul Kievului. Ţinta atacului, un duşman al Kremlinului
Atentat cu bombă, în centrul Kievului. Ţinta atacului, un duşman al Kremlinului
VIDEO PROTVPLUS.RO
Sankt Petersburg
Momentul în care o clădire s-a prăbușit în Sankt Petersburg. VIDEO
Newsweek: O țară ar putea fi absorbită de Rusia. ”Suntem gata de unire!”
Trump cere Europei să primească înapoi 800 de combatanţi ai ISIS. „Vom fi forţaţi să-i eliberăm”
Anchetă CNN. Cum încearcă Rusia să-i influenţeze pe tinerii americani pe Facebook
Peste 41.000 de ”veste galbene” în stradă, în Franța. Al 14-lea weekend de proteste
Cel puţin 200.000 de oameni au manifestat la Barcelona contra procesului intentat liderilor catalani
rusia, universitate, prabusita,
Universitate prăbușită în Rusia. Oameni prinși sub dărâmături
Trenul de mare viteză al Indiei s-a stricat după prima călătorie. Ce a lovit
Violențe în Albania, unde premierul e acuzat de corupție. Geamuri sparte la Guvern
Actorul Bruno Ganz, care l-a interpretat pe Hitler în "Der Untergang", a murit
China a interzis accesul turiștilor pe Everest. De ce închide tabăra de bază
Avertismentul lui Iohannis, la Munchen: Dragi aliaţi, să avem grijă de Flancul Estic!