Mica natiune din Pacific care se lupta cu cele 9 puteri nucleare. Tarile sunt acuzate ca isi modernizeaza armamentul nuclear

Ultima actualizare: 27-04-2014 07:17
Protest al locuitorilor din Insulele Marshall impotriva armelor nucleare

Locuitorii Insulelor Marshall au decis sa dea in judecata Statele Unite si alte puteri nucleare, cerandu-le sa-si respecte obligatiile privind dezarmarea nucleara si acuzandu-i de incalcari flagrante ale legislatiei internationale.

Arhipelagul Marshall a fost folosit de catre Statele Unite pentru a realiza aici zeci de teste nucleare, dupa 1945. Joi, locuitorii insulelor au deschis cate un proces impotriva fiecarei tari care detine armament nuclear, la Curtea Internationala de Justitie, de la Haga, informeaza Associated Press.

De asemenea, Republica Insulelor Marshall a deschis un proces impotriva Statelor Unite, in San Francisco, in care sunt vizati presedintele Barack Obama, secretarii apararii si energiei si Administratia Nationala pentru Securitatea Nucleara.

Republica Insulelor Marshall sustine ca cele noua puteri nucleare isi modernizeaza arsenalul nucrear, in loc sa negocieze o dezarmare si estimeaza ca vor cheltui o mie de miliarde de dolari pentru acest arsenal, in urmatorul deceniu.

Cititi si: Arsenalul nuclear al lumii. Ce presupune acordul semnat in 1994 de Rusia, SUA, Marea Britanie si Ucraina

"Se aseamana cu lupta dintre David si Goliat, cu exceptia ca nu e nicio prastie implicata", a declarat David Krieger, presedintele Fundatiei pentru Era Pacii Nucleare, din California, consultant in aceste procese. Tarile vizate sunt Rusia, Marea Britanie, Franta, China, Israel, India, Pakistan si Coreea de Nord. Ultimele patru tari nu au semnat tratatul pentru neproliferarea armelor nucleare, din 1968.

In Insulele Marshall au fost efectuate 67 de teste nucleare de catre americani, intr-un interval de 12 ani, cu consecinte grave si de lunga durata asupra mediului si a sanatatii locuitorilor. Mai multi castigatori ai premiului Nobel, printre care se numara arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu si avocatul iranian Shirin Ebadi, au declarat ca sprijina demersul Insulelor Marshall.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO