Metoda șocantă prin care ISIS plănuia să trimită teroriști în SUA. Mărturia unui jihadist

07-06-2019 15:23


Luptator ISIS

Abu Henricki, un luptător ISIS cu cetățenie canadiană, care a fost capturat de autoritățile americane, a mărturisit că gruparea jihadistă plănuia să trimită teroriști în Statele Unite.

Aceștia aveau de gând să urmeze o rută prin America Centrală și să pătrundă pe teritoriul american pe la granița cu Mexicul.

„ISIS a organizat atentate în Europa folosind jihadiști care se întorseseră acasă, așa că este extrem de plauzibil ca ei să trimită luptători ca să atace. Ceea ce a făcut mai dificil ca ei să atace America de Nord a fost faptul că e mai greu să ajungă aici din Siria. Așa că s-au gândit să folosească persoane despre care guvernele nu știau că au aderat la o grupare teroristă, care să se poată îmbarca în avioane”, a declarat Anne Speckhard, directorul Centrului Internațional pentru Studierea Extremismului Violent (ICSVE) și profesor de psihiatrie la Universitatea Georgetown, pentru Fox News.

Abu Henricki a plecat din Canada în Siria cu scopul de a lupta alături de alți adepți ISIS, însă mai târziu i s-a spus că nu poate primi îndatoriri de soldat din cauza unei boli cronice. La finalul lui 2016, acesta susține că a fost „invitat” de serviciile secrete ale ISIS să se alăture altor jihadiști și să comită atacuri în SUA, cu scopul de a „afecta economia” americană. Astfel, acestuia i s-a spus că va folosi documente de identificare false și că va pleca din Puerto Rico în Mexic și apoi în SUA.

„Planul a venit de la cineva din New Jersey. Urma să iau barca din Puerto Rico în Mexic și el avea să mă ajute să ajung în SUA”, a mărturisit jihadistul, precizând că planul viza „ținte financiare” din New York.

El a mai susținut că ar fi refuzat misiunea, motiv pentru care ar fi fost închis într-o închisoare din Manbiji, unde ar fi fost torturat. Și soția sa, cu cetățenie canadiană, ar fi suferit același tip de tratament. Ulterior, Henricki s-a predat forțelor siriene susținute de Statele Unite și de atunci este închis.

„Cel mai probabil, planul a picat, întrucât cei care trebuiau să îl comită sunt morți. Asta nu înseamnă că ar trebui să ignorăm amenințarea. Auzim adesea despre teroriștii care încearcă să pătrundă în țară pe la granița din sud, dar n-am dat decât foarte rar peste cazuri reale. De aceea mă surprinde că ISIS plănuia să folosească această zonă”, a mai precizat analista.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Fox News

VIDEO PROTVPLUS.RO