Metoda prin care britanicii vor să încurajeze reciclarea deșeurilor din plastic
Tot mai multe guverne înţeleg că trebuie să ia măsuri concrete şi urgente pentru a combate poluarea cu deşeuri de plastic. După ce ţările nordice au dat tonul, şi Marea Britanie încearcă să recupereze întârzierea în materie de reciclare.
Comercianţii vor fi obligaţi să perceapă un soi de garanţie la vânzarea produselor în recipiente de plastic. Măsura presupune o infrastructură costisitoare.
Oceanele lumii sunt sufocate de sticle, cutii şi alte ambalaje de plastic dezastruoase pentru mediu şi faună. Potrivit experţilor, cam o treime din deşeurile de plastic sfârşesc pe fundul apei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chiar zilele trecute, o echipă de cercetători olandezi anunţa că „insula" de deşeuri de plastic din Oceanul Pacific este de 16 ori mai mare decât se credea. Însumând 1,6 milioane de kilometri pătraţi, ar putea acoperi teritoriul combinat al Franţei, Germaniei şi Spaniei. Iar asta agravează problema, întrucât plasticul se degradează chiar mai lent în apă decât în sol. Şi bucăţi de plastic măcinat ajung sistematic în burţile păsărilor şi peştilor.
Dr. Sharon George, Keele University: „Le privim ca şi cum ar fi bunuri de consum de unică folosinţă, dar în realitate nu sunt aşa. Plasticul este incredibil de durabil. Trebuie să schimbăm atât perspectiva producătorului, cât şi pe a consumatorului.”
Rămaşi în urmă în materie de reciclare, britanicii vor adopta o soluţie testată deja cu succes de 40 de țări de pe întreg globul şi 21 de state americane.
Erin McLaughlin, Londra: „Propunerea este simplă. Să zicem că vreţi să cumpăraţi o sticlă de apă. Veţi plăti în plus pentru sticla în sine. Beţi apă, returnaţi recipientul şi vă recuperaţi acei bani. Încă nu a fost stabilit cuantumul acelei taxe. Alte ţări percep undeva între 10 şi 50 de cenţi.”
În Danemarca deja se practică asta. E un fel de cost ascuns al produsului, nu prea-l simţi. Norvegia a atins performanţa de a recicla 97% dintre sticlele de plastic. Pentru implementare şi întreţinere, programul costă sute de milioane de dolari, dar sănătatea planetei este nepreţuită.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!