Mesajul OMS pentru tineri: "Nu sunteţi invincibili, acest virus vă poate conduce la spital"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat vineri că numărul persoanelor bolnave de COVID-19 a ajuns la 210.000 în toată lumea, potrivit EFE.
De asemenea, numărul deceselor a depăşit pragul de 9.000 de morţi, lansând un mesaj de avertisment tinerilor că noul coronavirus poate fi la fel de periculos pentru ei.
"Nu sunteţi invincibili, acest virus vă poate conduce la spital timp de săptămâni şi poate chiar să vă ucidă. Chiar dacă nu vă îmbolnăviţi, alegerile pe care le faceţi în deplasările voastre pot fi o problemă de viaţă sau de moarte pentru altcineva", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă online de la Geneva, potrivit Agerpres.
Mulţi tineri au impresia că noul coronavirus afectează doar persoanele vârstnice, dar nu şi pe ei, a spus Ghebreyesus, cerându-le să-şi limiteze viaţa socială pentru a proteja persoanele cele mai fragile.
"Unul din lucrurile pe care le-am învăţat este că deşi persoanele vârstnice sunt cel mai dur afectate de maladie, tinerii nu sunt scutiţi şi o parte importantă din persoanele sub 50 de ani au trebuit să fie spitalizate", a declarat medicul etiopian.
Directorul OMS vorbeşte de speranţă după ce în epicentrul iniţial nu au fost raportate cazuri noi
Exemplul Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus în China, unde niciun caz nou nu a mai fost înregistrat de joi, este o "speranţă" pentru lume, a declarat vineri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit AFP.
"Ieri, Wuhan nu a raportat niciun caz nou pentru prima dată de la apariţia epidemiei", şi-a exprimat satisfacţia şeful OMS într-o conferinţă de presă online de la Geneva.
"Wuhan dă speranţă restului lumii arătând că şi cea mai gravă situaţie este reversibilă", a adăugat el.
Pentru a doua zi consecutiv, China nu a raportat vineri nicio contaminare locală nouă, chiar dacă numărul cazurilor importate a atins un nivel record (39).
De asemenea, potrivit directorului departamentului de boli infecţioase de la Primul Spital Universitar din Beijing, Wang Guiqiang, citat de Xinhua, până în prezent nu a fost raportat nici vreun caz nou de COVID-19 recidivantă, adică transmisă de pacienţi care au fost testaţi din nou pozitiv după fuseseră trataţi.
Medicul a spus vineri într-o conferinţă de presă că două rezultate negative la teste de acid nucleic sunt necesare pentru ca pacienţii să poată fi externaţi şi, în plus, după externare, este necesară o perioadă de autoizolare la domiciliu, timp de 14 zile, pentru a se evita infectarea altor persoane, în cazul în care infecţia recidivează.
Faptul că virusul a început să se răspândească în China a devenit subiectul celei mai recente dispute dintre Statele Unite şi China, cele două mari economii ale lumii.
Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că respectă foarte mult China şi pe preşedintele acesteia, Xi Jinping, dar este regretabil faptul că virusul a început acolo şi a scăpat de sub control, după cum relatează Reuters. La aceeaşi conferinţă de presă, secretarul de stat Mike Pompeo a spus că întârzierea Beijingului în a face cunoscută informaţia a creat riscuri pentru oameni în lumea întreagă. El a precizat că nu este vorba de a da vina pe cineva, dar guvernul chinez a fost primul care a ştiut despre riscul prezentat de virus şi i-a luat mult timp să împărătşească informaţii vitale.
OMS a anunţat vineri că numărul persoanelor bolnave de COVID-19 a ajuns la 210.000 în toată lumea, iar numărul deceselor a depăşit pragul de 9.000 de morţi.