SNMF: Medicii de familie riscă să fie infectați deoarece nu au echipamente de protecţie

Medic
Shutterstock

Societatea Naţională de Medicina Familiei / Medicină Generală atrage atenţia autorităţilor că medicii de familie se confruntă cu riscul de a deveni "victime sau potenţiale surse de infecţie" cu coronavirus.

Riscula apare deoarece medicii vor prelua mai multe responsabilităţi, deși tehnic nu sunt pregătiţi, neavând echipamente de protecţie şi dezinfectanţi.

"Societatea Naţională de Medicina Familiei / Medicină Generală (SNMF) constată cu îngrijorare avalanşa problemelor care asaltează medicii de familie în contextul pandemiei cu COVID-19 şi semnalează autorităţilor riscul de a deveni victime sau potentiale surse de infecţie precum şi nevoile identificate de medicii de familie pentru ca lupta cu epidemia să fie eficientă", arată societatea, într-un comunicat de presă transmis vineri, citat de News.ro.

Conform sursei citate, pe măsură ce transmiterea infecţiei cu SARS-CoV-2 va deveni una comunitară medicii de familie vor prelua multe responsabilităţi, iar rolul lor va creşte exponenţial.

"Această perspectivă ne găseşte nepregătiţi din punct de vedere tehnic deoarece nu avem resursele de autoprotecţie şi dezinfecţie pe care aşteptăm să le primim gratuit. Deşi ne-am arătat disponibilitatea de a achiziţiona materiale de protecţie (chiar la preţuri mult mai mari decât cele anterioare pandemiei), în acest moment nu avem de unde să achiziţionăm astfel de materiale", arată SNMF.

Citește și
Robot
Dezinfecția la „Matei Balș” se face cu un robot autonom. Cum funcționează. VIDEO

Conform sursei citate, pe perioada stării de urgenţă, legislaţia referitoare la domeniul asistenţei medicale va suferi modificări rapide, la care medicii trebuie să ne adapteze.

"Va creşte nevoia de asistenţă medicală a populaţiei, concomitent cu riscul de infectare a personalului care lucrează în cabinetele medicale. Prin urmare, aceste modificări legislative trebuie să aibă pe primul plan protecţia personalului medical, care trebuie utilizat exclusiv pentru furnizarea de servicii medicale populaţiei. Obligarea medicilor de familie să desfăşoare activităţi nemedicale în afara cabinetelor pe de-o parte va scădea capacitatea acestora de a oferi asistenţă medicală, iar pe de altă parte va creşte riscul de infectare a medicilor de familie cu noul coronavirus, ceea ce va lăsa populaţia deservită fără asistenţă medicală primară în zona respectivă. Acest fapt va aglomera Unităţile de Primire Urgenţe ale spitalelor şi va obliga pacienţii să parcurgă distanţe mari, fapt ce trebuie evitat pe cât posibil pe perioada epidemiei", mai scrie în comunicat.

De asemenea, în document se arată că, pe durata unei epidemii, interesul comun al medicilor şi pacienţilor este reducerea numărului de consultaţii nenecesare, dar acest lucru trebuie dublat de asigurarea unor venituri constante la nivelul mediei ultimelor trei luni, chiar dacă numărul de consultaţii este scăzut şi chiar dacă medicul intră în carantină sau izolare, în mod similar cu atitudinea faţă de finanţarea spitalelor.

"Facilitatea oferită de decontarea a opt consultaţii pe oră în loc de patru, aparent o ofertă generoasă, presupune de fapt vigilenţă sporită şi efort suplimentar care incumbă responsabilitate majoră, dar nu rezolvă scăderea finanţării medicilor de familie pe perioada epidemiei. O astfel de scădere a finanţării nu trebuie să se întâmple în această perioadă de epidemie şi mai ales cu personalul medical. Practic, într-un război epidemiologic, încercăm să facem economie, dar nu pe seama medicilor, oricare ar fi ei. În acelaşi sens, în curând vom fi asaltaţi de solicitări de eliberare a concediilor medicale pentru carantina sau (auto)izolare, deşi noi nu am avut o informare uniformă şi clară, iar comunicarea cu DSP nu dă semne de îmbunătăţire", spun reprezentanţii SNMF.

Aceştia arată că se permite prescrierea medicamentelor fără limitele impuse de HG 720/2008 şi fără card de sănătate, însă sunt semnale că, din motive tehnice, unele farmacii nu pot elibera fracţionat aceste prescripţii.

"În plus, facilităţile legislative reale se amestecă cu anunţuri ale CNAS care în prezent nu au fundament juridic şi care menţionează doar că se are în vedere o anumită serie de măsuri care nu sunt efectiv aplicabile fără să fie validate printr-un ordin de preşedinte al CNAS. Avertizăm colegii că toate modificările legislative trebuie aplicate cu responsabilitate, cu atât mai mult cu cât starea de urgenţă declarată la nivel naţional poate aduce responsabilizări suplimentare pentru încălcarea normelor juridice, chiar dacă acestea nu sunt din culpă", mai spun reprezentanţii medicilor de familie.

Aceştia afirmă că sunt conştienţi de toate aceste neajunsuri şi solicită public rezolvarea lor.

"Este esenţial să ne pregătim temeinic pentru zilele ce vor urma, să dăm dovada de profesionalism şi solidaritate şi să susţinem o comunicare profesională permanentă, cu semnalarea promptă a sincopelor din sistem, acţiuni care ne vor ajuta să depăşim împreună aceste momente dificile ale profesiei noastre", mai scrie în comunicat.

Citește și...
UE nu s-a pregătit niciodată să se confrunte cu o pandemie, spune şeful diplomaţiei europene
UE nu s-a pregătit niciodată să se confrunte cu o pandemie, spune şeful diplomaţiei europene

Uniunea Europeană este constrânsă să gestioneze din mers crizele declanşate de propagarea noului coronavirus, întrucât ea nu s-a pregătit niciodată să se confrunte cu pandemii, a spus vineri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Dezinfecția la „Matei Balș” se face cu un robot autonom. Cum funcționează. VIDEO
Dezinfecția la „Matei Balș” se face cu un robot autonom. Cum funcționează. VIDEO

Dezinfecția la Institutul „Matei Balș” din Capitală se face cu ajutorul unui robot autonom, pus la dispoziție de Bucharest Robots și Asociația Suport. Robotul folosește lumină UVC pentru a elimina virușii și bacteriile din spital.

Streinu Cercel: Un vaccin împotriva coronavirus aflat în teste în UK ar putea fi adus în România
Streinu Cercel: Un vaccin împotriva coronavirus aflat în teste în UK ar putea fi adus în România

Un vaccin împotriva coronavirus deja aflat în teste în Marea Britanie ar putea fi adus în România, a declarat vineri managerul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel.

Pandemia de coronavirus pe glob. 627 de morţi în 24 de ore în Italia
Pandemia de coronavirus pe glob. 627 de morţi în 24 de ore în Italia

În toată lumea, numărul de cazuri confirmate a trecut de 244.000, iar cel al deceselor a depășit 10.000. În Italia au murit în ultimele 24 de ore 627 de oameni.

Recomandări
Iarna a pus stăpânire pe România. 27 de județe și Capitala se află, până duminică dimineață, sub avertizare de vreme severă
Iarna a pus stăpânire pe România. 27 de județe și Capitala se află, până duminică dimineață, sub avertizare de vreme severă

Iarna a venit brusc, la final de ianuarie, și a cuprins în forță jumătate de țară. A nins susținut și a bătut viscolul. În cinci județe este cod portocaliu de vreme rea.

Putin vrea să revendice o „bucată uriașă” din Oceanul Arctic. Liderul de la Kremlin a convocat Consiliul de Securitate
Putin vrea să revendice o „bucată uriașă” din Oceanul Arctic. Liderul de la Kremlin a convocat Consiliul de Securitate

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a transmis, vineri, în cadrul Consiliului de Securitate, că Rusia dorește să extindă limitele platformei sale continentale din Oceanul Arctic.

Polonia va trimite Ucraina alte 60 de tancuri modernizate: „Încercăm să avem un rol conducător prin puterea exemplului”
Polonia va trimite Ucraina alte 60 de tancuri modernizate: „Încercăm să avem un rol conducător prin puterea exemplului”

Premierul polonez a anunțat că țara sa va trimite Ucrainei încă 60 de tancuri modernizate, pe lângă cele 14 Leopard, pe care s-a angajat să le livreze alături de alți aliați.