Mesajul "Je suis Charlie" a invadat internetul, dupa atacul terorist de la Paris. A fost preluat si de Klaus Iohannis

07-01-2015 17:18

Je Suis Charlie carton corect

Atacul sangeros asupra redactiei revistei satirice Charlie Hebdo a produs in retelele sociale o reactie spontana de solidaritate cu ziaristii francezi

Sloganul “Je suis Charlie” (“eu sunt Charlie”) a ajuns, in doar cateva ore, sa exprime in intreaga lume solidaritatea cu jurnalistii revistei umoristice Charlie Hebdo, dar si sustinere pentru libertatea neigradita de exprimare a presei. Mii de oameni din Franta si din alte tari si-au manifestat astfel durererea si indignarea fata de atacul din 7 ianuarie.

Potrivit BBC, in prima ora dupa lansarea acestui hashtag pe Twitter au aparut peste 21.000 de tweet-uri cu #JeSuisCharlie. Imaginea ar fi fost creata de Joachim Roncin, director artistic al revistei Stylist, editia franceza. Ulterior s-a propagat, prin intermediul Internetului, in intreaga lume, din Canada pana in Australia, fiind “tweet”-uita chiar si in Orientul Mijlociu.

 

 

De asemenea, pe Facebook a aparut pagina Je Suis Charlie, care in doar doua ore a strans zeci de mii de Like-uri.

In scurt timp “Je suis Charlie” s-a mutat din online in lumea reala, mai ales ca mesajul a fost folosit de celebritati din lumea mass-media si chiar de Guy Verhofstadt, seful grupului ALDE din Parlamentul European. De asemenea, scriitorul Salman Rushdie, el insusi condamnat la moarte de islamisti pentru cartea "Versetele satanice", a folosit acest hashtag. Ambasada SUA din Franta a folosit imaginea chiar drept imagine de profil.

 

 

“Je suis Charlie” a devenit deviza unui miting pentru libertatea presei care va avea loc la ora 19 (ora Parisului), in Place de la Republique. Pancarte cu mesajul "Je suis Charlie” au aparut in centrul Parisului, dar si in direct la televiziunea publica VRT din Belgia.

 

Si presedintele Klaus Iohannis si-a aratat solidaritatea fata de poporul francez dupa tragedia de azi, schimbandu-si poza de pe pagina sa de Facebook cu un carton cu mesajul: "Je suis Charlie"

 

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO