Membrii echipajului Malaysia Airlines nu ar fi vrut sa zboare prin Ucraina. Doi dintre acestia ar fi facut schimb de ture

insotitoare zbor

Doi membrii ai echipajului MH17, zbor care s-a prabusit, joi, in estul Ucrainei, dupa ce a fost lovit cel mai probabil de o racheta sol-aer Buk, ar fi refuzat sa zboare deasupra zonei de conflict.

Pare incredibil, insa doi angajati ai Malaysia Airlines ar fi refuzat sa urce in zborul MH17, in timp ce restul echipajului si-ar fi exprimat ingrijoararea catre superiori in privinta survolarii spatiului aerian din estul Ucrainei. Cei doi angajati ar fi facut un schimb de tura pentru a evita zborul MH17, spun surse sus-puse din compania malaysiana.

Potrivit DailyMail, ingrijorarile ridicate de angajati ar fi fost formulate cu saptamani inainte de tragedia de joi. Cu toate acestea, compania aeriana a negat aceste informatii aparute in presa.

Potrivit publicatiei britanice, membrii echipajului ar fi spus ca zona este periculoasa, in special dupa ce doua avioane ucrainene au fost doborate de rebelii prorusi – un transportor militar si un avion de lupta. Mai mult, potrivit The Mail on Sunday, pilotii, ingrijorati, ar fi contactat controlori de trafic din Malaysia si Organizatia Internationala de Transport Aerian Civil. Cu toate acestea, Malaysia Airlines a refuzat sa schimbe ruta de zbor, asa cum au facut alte companii aeriene.

Citește și
Flori in Olanda pentru victimele cursei MH17 Malaysia Airlines
Scrisoare deschisa catre "Monstrul" Putin de la un tata care si-a pierdut unicul copil in cursa MH17: "Mi-ati distrus viata"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

British Airways, US Airlines, Lufthansa, Air France sau Qantas evitau deja zona de razboi din estul Ucrainei, adaugand 20 de minute suplimentare zborurilor. Daily Mail sustine ca exista presiuni tot mai mari asupra Malaysia Airlines sa explice de ce nu a luat exemplul acestor companii.

"Chiar daca ocolirea (n.r. spatiului aerian din estul Ucrainei) inseamna mai mult timp pierdut si costuri mai mari, am decis sa facem acest lucru din motive de siguranta", au declarat reprezentati ai Asiana Airlines, o alta companie care a luat decizia de a evita zona.

"Parerea mea este ca in orice zona unde exista un conflict traficul aerian trebuie inchis", a spus si analistul in aviatice civila Chris Yates.

Ismail Nasarudd, presedintele Uniunii Nationale a Insotitorilor de Zbor din Malaysia a declarat ca trebuie investigat de ce zborului MH17 i s-a permis survolarea spatiului aerian din estul Ucrainei: "Trebuie sa aflam daca Organizatia Internationala de Transport Aerian Civil stia ca exista un risc in a zbura in acel spatiu aerian, si, daca stia, de ce a permis zborurile. De asemenea, vrem sa stim daca Malaysia Airlines a fost o tinta intentionata".

Autoritatea Britanica de Aviatie Civila a avertizat operatorii sa evite zona Donetk, insa Eurocontrol - autoritatea in domeniu a UE - si Organizatia Internationala de Transport Aerian Civil nu au impus o restrictie in estul Ucrainei.

"Niciun membru al echipajului nu a ridicat ingrijorari in a zbura deasupra Ucrainei. Malaysia Airlines, la fel ca alte multe companii, a zburat in aceasta zona, declarata sigura de Organizatia Internationala de Transport Aerian Civil. 150 de companii aeriene foloseau zilnic acelasi corridor", a spus purtatorul de cuvant al Malaysia Airlines.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Catastrofa in Ucraina. Trenul cu corpurile pasagerilor zborului MH17 a parasit gara. Cadavrele, predate Olandei. LIVE UPDATE
Catastrofa in Ucraina. Trenul cu corpurile pasagerilor zborului MH17 a parasit gara. Cadavrele, predate Olandei. LIVE UPDATE

 21 iulie 2014. Trenul care transporta victimele avionului malaysian prabusit in estul Ucrainei va face 10-12 ore pana in orasul Harkov, dupa ce va trece prin zone aflate sub controlul insurgentilor prorusi, anunta premierul Olandei, Mark Rutte.

Scrisoare deschisa catre
Scrisoare deschisa catre "Monstrul" Putin de la un tata care si-a pierdut unicul copil in cursa MH17: "Mi-ati distrus viata"

Un barbat din Olanda care si-a pierdut singurul copil in tragedia zborului MH17 i-a scris presedintelui Vladimir Putin, povestindu-i despre planurile de viata ale fiicei sale de 17 ani.

"Sangele este pe mainile lui". Un castigator al premiului Pulitzer si caricatura in care Putin zdrobeste MH17 in mana sa

Aceste poze chiar valoreaza o mie de cuvinte. Caricaturistii Peter Brookes si Michael Ramirez au facut doua dintre cele mai puternice declaratii politice despre Vladimir Putin si avionul Malaysia Airlines prabusit in Ucraina.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.