Medicii din Wuhan recunosc că au fost obligați să ascundă epidemia. Filmare cu camera ascunsă

19-01-2021 21:56


Medic

Medicii chinezi au recunoscut că știau încă de la începutul epidemiei că noul coronavirus se poate transmite de la om la om, însă au fost obligați de guvern să păstreze tăcerea, potrivit ITV.

Mai mulți medici din Wuhan care au examinat primele cazuri de infectare au fost filmați cu camera ascunsă pentru un interviu difuzat marți de postul britanic ITV. Aceștia au spus că știau cât de periculos este coronavirusul și că a cauzat o serie de decese încă de la finalul lunii decembrie, din 2019.

„De fapt, la finalul lui decembrie sau începutul lui ianaurie, ruda unei persoane pe care o cunoșteam a murit din cauza virusului. Mulți dintre cei care locuiau cu el au fost infectați, inclusiv persoane pe care le cunosc”, a declarat unul dintre medicii care apar pe înregistrare.

"Cu toții am simțit că nu există dubii privind transmiterea de la om la om”, a continuat un alt medic.

Doctorii chinezi susțin că Beijingul a încercat să ascundă epidemia încă de la început și li s-a spus să nu vorbească despre noul virus care începea să facă ravagii la Wuhan.

„Știam acest că acest virus se transmite de la om la om. Dar când am participat la o ședință la spital, ni s-a spus să nu vorbim despre asta. Liderii provinciei (Hubei) le-au transmis spitalelor să nu spună adevărul”, a mai spus unul dintre medicii intervievați cu camera ascunsă.

Aceștia mai susțin că guvernul chinez nu a oprit festivitățile de Anul Nou, deși se știa că petrecerile vor „accelera răspândirea virusului”.

„Oamenii au sugerat că nu ar trebui să se desfășoare la nivel de oraș, dar a avut loc pentru că un astfel de eveniment ar arăta armonia și prosperitatea societății”, mai spune un medic.

Documentarul arată dovezi că în perioada 5-17 ianuarie 2020, când virusul se răspândea tot mai rapid, China nu a raportat niciun caz nou de infectare, potrivit ITV.

Mărturiile medicilor sunt susținute de virusologi de top, printre care și medicul specialist în boli infecțioase Dr. Yi-Chun Lo, directorul general adjunct al Centrelor pentru Controlul Bolilor din Taiwan.

„Felul în care a fost gestionat debutul epidemiei a reprezentat un eșec. Cred că pandemia putea fi evitată la început dacă China era transparentă și oferea informațiile necesare întregii lumi”, a spus Yi-Chun Lo.

Acest documentar apare după ce un raport al unei echipe inependente de experți prezentat luni a arătat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Beijingul ar fi putut acţiona mai rapid la începutul epidemiei Covid-19.

Experții însărcinaţi să evalueze răspunsul la nivel mondial consideră că răspândirea virusului a beneficiat pe pe urma unei ”epidemii în mare parte ascunsă”, relatează News.ro, care citează AFP.

China şi-a apărat marţi modul în care a gestionat pandemia de COVID-19, recunoscând în acelaşi timp că trebuie să îşi dea silinţa să facă mai mult.

Sursa: ITV


VIDEO PROTVPLUS.RO