Doua persoane arestate dupa cel mai grav accident inregistrat la metroul din Moscova. Printre victime se afla si un moldovean

×
Codul embed a fost copiat

Doi suspecti au fost arestati dupa deraierea unei rame de metrou la Moscova care a provocat moartea a 22 de persoane, cel mai grav accident inregistrat vreodata la metroul moscovit,

"Anchetatorii au arestat doi suspecti pentru incalcarea normelor de securitate in domeniul transporturilor", a anuntat Comitetul, principalul organ insarcinat cu efectuarea investigatiilor penale in Rusia, precizand ca este vorba despre doi supraveghetori.

Este vorba despre supraveghetorul Valeri Baskatov si de asistentul sau Iuri Gordov. Potrivit anchetatorilor, incepand din mai, pe tronsonul dintre statiile Park Pobedi si Slavianski Bulvar, unde s-a produs catastrofa marti dimineata la o ora de varf, au fost lansate lucrari de pregatire in vederea instalarii unui nou sistem de schimbare a macazului.

"Baskatov si Gordov au fost implicati in mod direct in aceste lucrari si in urmarirea desfasurarii lor", a adaugat Comitetul. Insa lucrarile nu au fost efectuate in mod corect, a apreciat aceeasi sursa. Cei doi au fost interogati deja, a precizat Comitetul, adaugand ca vor fi inculpati "cat mai rapid".

Chisinaul anunta ca un moldovean a murit si alti sase au fost raniti in accidentul de la Moscova

Citește și
siberia
Fenomene meteo rare pentru iulie. O ploaie neobisnuita cu gheata si caderi masive de zapada i-a speriat pe rusi
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ministerul de Externe de la Chisinau a anuntat ca un cetatean al Republicii Moldova si-a pierdut viata, iar alti sase au fost raniti in accidentul de metrou de la Moscova. Potrivit MAE de la Chisinau, reprezentantii Ambasadei Republicii Moldova la Moscova sunt in contact permanent cu autoritatile ruse si ofera asistenta necesara cetatenilor Republicii Moldova care au fost raniti in accident.

"Am auzit o bubuitura mare si brusc s-a stins lumina. Am sarit peste oameni. Tipete, racnete, fum. Am vazut oameni care nu puteau sa mearga, stateau jos si nu puteau sa vorbeasca. Aveau ochi deschisi si miscau mana", a spus Nicolai Cristea, victima.

Tanarul, in varsta de 24 de ani, lucreaza in constructii, in capitala Rusiei. El a scapat din accident cu rani usoare, in timp ce o femeie din Republica Moldova se afla printre cei 22 de morti.

Bilantul devastator: cel putin 22 de morti, 160 de raniti

Cel putin 22 persoane si-au pierdut viata si peste 100 au fost ranite in accidentul produs marti la metroul din Moscova, potrivit unui nou bilant, intr-una dintre cele mai grave catastrofe care au avut loc la metroul din capitala Rusiei.

Operatiunile de salvare s-au incheiat, au anuntat autoritatile ruse. "Etapa de salvare s-a incheiat", a anuntat ministrul rus pentru Situatii de Urgenta, Vladimir Pucikov.  "In decursul a 30 de ore totul ar trebui sa revina la normal", a adaugat el.

"Nouasprezece persoane au murit la locul accidentul, iar o victima a decedat la spital", a declarat anterior purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oleg Salagai, in timp ce bilantul continua sa creasca.

Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Sanatatii, 161 de persoane au fost ranite, dintre care 129 au fost spitalizate, iar 42 se afla in stare grava.  Presedintele rus, Vladimir Putin, a transmis condoleante familiilor si apropiatilor victimelor, a anuntat purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov, citat de presa rusa.

Putin, aflat in prezent intr-o vizita in Brazilia, a ordonat deschiderea unei anchete in acest caz. "Un eveniment tragic s-a produs la metrou. A avut loc un accident, au murit oameni", a reactionat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de agentiile de presa, prezentand condoleante familiilor victimelor. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, care s-a deplasat la locul accidentului, a decretat o zi de doliu miercuri.

Accidentul s-a produs pe "linia albastra" a metroului din Moscova in jurul orei locale 08.30 (07.30, ora Romaniei) intre statiile Park Pobedi, situata la cea mai mare adancime a metroului moscovit, deschisa in 2003, si Slavianski Bulivar, statie inaugurata in 2008.

"Versiunea cea mai plauzibila este ca aceasta catastrofa s-a produs din cauza unei defectiuni tehnice", a afirmat Comitetul rus de ancheta, care a exclus probabilitatea unui act terorist.

Imagini difuzate de televiziunea rusa au aratat echipe de interventie evacuand numerosi raniti insangerati pe targi, in interiorul statiilor. Alte imagini au aratat pasageri inca blocati in vagoanele deraiate. In apropierea statiilor afectate de accident, zeci de ambulante si elicoptere se aflau la fata locului pentru transportarea ranitilor la spitale.

Potrivit unor marturii ale victimelor, accidentul s-ar fi produs dupa ce una dintre garnituri a franat brusc. "Trenul a franat brusc. Au fost numeroase scantei si fum. Toata lumea a fost aruncata intr-o parte", a povestit unul dintre pasageri, la postul de televiziune Moscova 24. "Am fost blocati. Am reusit, ca prin minune, sa ies. Am crezut ca este sfarsitul", a adaugat el.

Numerosi pasageri au povestit ca au reusit sa iasa singuri din interiorul garniturilor de metrou. "Era panica. Am incercat sa ies din vagon, dar era blocat. Alti oameni au luat ciocane si au distrus ceea ce ne bloca drumul. Erau muncitori si ne-au condus spre iesire", a dezvaluit o alta victima, pentru site-ul de stiri LifeNews.

Familiile persoanelor care au murit in accident vor primi indemnizatii in valoare de un milion de ruble (29.000 de dolari), iar cei raniti vor primi pana la 500.000 de ruble (14.500 de dolari), au anuntat autoritatile.

Deschis in 1935, in timpul lui Stalin, metroul din Moscova, unde numeroase statii sunt adevarate bijuterii arhitecturale, inregistreaza in prezent unul dintre cele mai ridicate fluxuri de pasageri din lume. Cunoscut pentru eficienta si punctualitate, metroul din Moscova s-a confruntat cu putine incidente tehnice de amploare.

In 2010, metroul din Moscova a fost tinta unui atentat soldat cu 40 de morti. "Ceea ce s-a intamplat este unul dintre cele mai grave accidente din istoria recenta", a declarat Sobianin.

O ancheta pentru incalcarea normelor de securitate in transporturi a fost deschisa de autoritatile ruse. Dupa ce ancheta va stabili cauzele accidentului, "vinovatii pentru aceasta tragedie vor fi nu doar demisi, ci si judecati", a adaugat primarul capitalei ruse.

La randul sau, Aleksei Kazbiev, expert in transporturi, spune ca metroul din Moscova a fost construit pentru a transporta "trei-patru milioane, maxim sase milioane de persoane pe zi". In prezent, peste noua milioane de persoane calatoresc cu metroul in fiecare zi, iar tehnologiile invechite nu mai sunt adaptate, considera expertul rus.

Sursa foto: Mediafaxfoto/ AFP

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Bilant negru: 21 de morti, 100 de raniti dupa una dintre cele mai grave catastrofe produse vreodata la metroul din Moscova
Bilant negru: 21 de morti, 100 de raniti dupa una dintre cele mai grave catastrofe produse vreodata la metroul din Moscova

Mai multe vagoane ale unei garnituri de metrou din Moscova au deraiat marti dimineata, cu doua sute de metri inainte de a ajunge in statie.

Fenomene meteo rare pentru iulie. O ploaie neobisnuita cu gheata si caderi masive de zapada i-a speriat pe rusi
Fenomene meteo rare pentru iulie. O ploaie neobisnuita cu gheata si caderi masive de zapada i-a speriat pe rusi

O furtuna de gheata si caderi masive de zapada, fenomene neobisnuite pentru perioada verii, au lovit cateva orase din sudul Uralilor, in Rusia, relateaza Russia Today.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.