Un nou regat ar putea aparea pe harta lumii. Cum a ajuns un american sa revendice un teritoriu dintre Egipt si Sudan

Ultima actualizare: 18-07-2014 00:47
Jeremiah Heaton

Jeremiah Heaton, un american din orasul Abingdon din statul Virginia, care are trei copii, a revendicat o fasie de teren dintre Egipt si Sudan, pe care a proclamat-o "regat", pentru ca fiica lui Emily, in varsta de sapte ani, sa devina printesa.

In urma cu cateva luni, Jeremiah Heaton se juca impreuna cu Emily, iar ea l-a intrebat daca va deveni vreodata o printesa adevarata. Jeremiah i-a raspuns afirmativ. "In acel moment, nu aveam nicio idee despre felul in care voi onora acea promisiune, insa stiam ca va trebui sa gasesc o cale", a scris Heaton pe pagina lui de Facebook.

Acesta a inceput sa se informeze in legatura cu felul in care ar putea sa isi atinga scopul, iar cercetarile sale l-au condus spre Bir Tawil, o regiune cu o suprafata de 2.000 de kilometri care, din cauza unor dispute, nu este revendicata nici de Egipt, nici de Sudan. Aceasta regiune muntoasa este una dintre ultimele bucati de pamant de pe Terra care nu au fost inca revendicate.

Jeremiah Heaton a traversat desertul si a ajuns in luna iunie in acea zona, unde a infipt "steagul regatului Heaton" - creat de copiii lui - in pamantul arid din Bir Tawil. Dupa ce a ajuns acasa, a cerut tuturor sa se adreseze fiicei sale cu apelativul "printesa Emily". El si sotia lui, Kelly, i-au oferit fiicei lor si o coroana de printesa.

Shelia Carapico, profesor de stiinte politice si studii internationale la Universitatea Richmond, a declarat ca atat Egiptul, cat si Sudanul, vor trebui sa recunoasca legitimitatea revendicarii lui Jeremiah Heaton, inainte ca acesta sa poata sa emita pretentii legale asupra terenului. Jeremiah Heaton spune ca va cere o "recunoastere formala" din partea acestor tari africane si s-a declarat increzator in privinta posibilitatii ca revendicarea lui sa fie luata in serios.

"Printesa Emily" a declarat pentru Bristol Herald-Courrier ca isi face griji pentru copiii din "regatul" ei, intrucat acestia nu au suficiente alimente. Tatal ei spune ca intentioneaza sa se foloseasca de noul lui statut de "suveran" pentru a dezvolta un "pol al agriculturii" in regiune, iar "poporul" lui va avea "obiectivul clar de a-i ajuta pe oamenii din jur". Nu se stie deocamdata daca ceilalti doi copii ai lui Jeremiah Heaton, Caleb si Justin, vor adopta titlul de "print".

Potrivit Atlas Obscura, un tratat din 1899 stipuleaza ca Bir Tawil se afla in proprietatea Sudanului, care, in schimb, a acordat Egiptului o alta bucata de pamant, Hala'ib, mult mai mare si mai bogata in resurse. Un alt tratat, ce dateaza din 1902, acorda Hala'ib Sudanului si Bir Tawil Egiptului. Intrucat ambele tari doresc teritoriul Hala'ib, fiecare dintre ele recunoaste doar tratatul care ii acorda zona Hala'ib. Pana in prezent, niciuna dintre cele doua state africane nu doreste sa revendice Bir Tawil, intrucat, daca una dintre ele va face acest lucru, atunci ar recunoaste automat pretentiile celuilalt stat asupra teritoriului Hala'ib.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO