Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului, ales presedinte al Comisiei Europene

Dată publicare: 15-07-2014 23:24
Dată actualizare: 18-07-2014 00:47


Jean-Claude Juncker

Crestin-democratul luxemburghez Jean-Claude Juncker a fost ales, marti, presedinte al Comisiei Europene de catre Parlamentul European, relateaza AFP.

Juncker, desemnat la 27 iunie de catre 26 dintre cei 28 de sefi de stat si de guvern din cadrul UE, a fost votat de 422 de deputati. Alti 250 au votat impotriva, 47 s-au abtinut, iar zece buletine au fost declarate nule.

Candidatul trebuia sa obtina majoritatea absoluta a celor 751 de deputati, respectiv 376 de voturi. El nu a beneficiat de voturile tuturor celor 480 de membri ai marii coalitii dintre partidul sau de dreapta, PPE, si socialisti, careia i s-au raliat liberalii si deputatii de centru. Aceasta inseamna ca cel putin 60 de parlamentari nu au votat pentru el.

In discursul sustinut inaintea votului, Juncker s-a pronuntat in favoarea unui plan de investitii de 300 de miliarde de euro pentru a lupta impotriva somajului si pentru o Europa mai sociala.

Vladimir Putin l-a felicitat pe Jean-Claude Junker pentru alegerea in functia de presedinte al CE

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat pe Jean-Claude Junker pentru alegerea in functia de presedinte al Comisiei Europene, subliniind ca "relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana sunt puse la grea incercare", informeaza AFP.

"In mesajul de felicitare, seful statului rus a subliniat ca Jean-Claude Juncker isi incepe mandatul intr-o perioada dificila pentru Europa", a comunicat Kremlinul. "Vladimir Putin, care a subliniat ca relatiile Rusiei cu Uniunea Europeana sunt puse la grea incercare, a exprimat speranta ca relatiile vor continua sa se dezvolte activ, in spiritul parteneriatului strategic reciproc avantajos", a continuat Presedintia Rusiei.

Crestin-democratul Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului, a fost ales marti presedinte al Comisiei Europene.

Der Spiegel: David Cameron ameninta cu iesirea Marii Britanii din UE, daca Juncker devine presedinte al CE

Premierul britanic, David Cameron, i-ar fi amenintat, in iunie, pe partenerii europeni cu iesirea tarii sale din Uniunea Europeana, daca luxemburghezul Jean-Claude Juncker va deveni presedinte al Comisiei Europene, relateaza in ultima sa editie saptamanalul german Der Spiegel, citat de AFP.

Citand "surse apropiate participantilor" la summitul care a reunit martea trecuta, la Bruxelles, sefii de stat si de Guvern din Uniunea Europeana, saptamanalul a anuntat ca, in opinia lui Cameron, alegerea lui Juncker ar "destabiliza in acest moment Guvernul britanic, astfel incat va fi necesara organizarea unui referendum" privind prezenta Marii Britanii in Uniunea Europeana. Mai multe despre acest subiect pe www.incont.ro.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO