Masca, obligatorie în tot mai multe țări, după înmulțirea cazurilor de Covid-19

Dată publicare: 24-07-2020 12:40
Dată actualizare: 24-07-2020 14:07


Tot mai multe țări din Europa fac din purtarea măștilor de protecție o măsură obligatorie.

Asta, în condițiile în care în unele state numărul de cazuri de Covid-19 începe să crească din nou, după o perioadă mai calmă. Iar europenii se obișnuiesc cu acest accesoriu, deși pentru unii este încă incomod.

În Italia, turiștii au început să revină în muzee sau prin locurile istorice. Spre deosebire de alți ani, poartă mască.

Sara, tursită Napoli: "În această perioadă, dat fiind situația prin care trecem, cred că este îndreptățit să porți mască. Poate că, în spații deschise, dacă păstrăm o distanță corectă unii față de alții, nu trebuie să o purtăm, dar în interior, în spații închise, este necesară."

În Paris, la terase și pe stradă, purtarea măștii este un obicei mai rar. Situația se schimbă când vine vorba de spații închise, și mai ales muzee.

Eytan Azria, studentă: "Adesea, oamenii nu poartă masca în mod corect – fie nu o poartă sau o țin așa (n.r. arată masca ținută pe barbă). E grozav, dar masca nu este pentru bărbie. Oamenii trebuie să fie mai responsabili, dar devine progresiv și acesta este un lucru bun."

În Franța, măștile sunt obligatori și în mijloacele de transport, biserici ori alte locuri de cult.

Marcela De La Cerda, studentă: "Cred că este un sacrificiu pe care trebuie să îl facem de dragul comunității. Desigur, avem libertatea noastră personală de a face ce vrem, dar, în cadrul unei societăți, cum este acest caz, trebuie să te gândești la societate, nu numai la tine."

De săptămâna aceasta, masca a devenit obligatorie în clădirile guvernamentale și piețele acoperite. Și în celălalt capăt al Europei, la Moscova, trebuie purtată în spații publuice închise. Orașul a stat aproape două luni în carantină, dar și așa, mulți oameni ignoră evidentul.

Vladimir Ignatyev, locuitor Moscova: "E dificil să le spui oamenilor să poarte măști. Aș vrea ca ei să își dea seama că nu este doar pentru siguranța lor, ci și pentru a altora. Totul depinde de mentalitatea ta. Dacă îi tratezi pe oameni așa cum ai dori să fii tratat și tu, atunci trebui să porți mască."

În acest timp, pentru asiatici, masca a devenit, din accesoriu la modă, un obiect obligatioriu de luat la plecarea de acasă, la fel ca portofelul, cheile sau telefonul mobil.


VIDEO PROTVPLUS.RO