Marturii cutremuratoare din "iadul jihadistilor": capitala Raqqa este o inchisoare uriasa, inundata de luptatori straini

Ultima actualizare: 27-02-2015 07:02
raqqa

La un an dupa ce jihadistii din Statul Islamic in Irak si Levant au preluat controlul asupra orasului sirian Raqqa, localnicii spun ca acesta a devenit o "inchisoare uriasa".

Situat la est de Aleppo, Raqqa este capitala de facto a Statului Islamic. "Nu este greu sa intri in Raqqa, problema este sa iesi de aici", a marturisit pentru CNN, activistul Abu Ibrahim Raqqawi. Viata in "iadul jihadistilor" este una cumplita si plina de orori. Exista brigazi speciale care ii monitorizeaza pe oameni in plina strada si care executa pe oricine, chiar si pentru cea mai mica incalcare a regulilor impuse de extremisti.

Pe scurt: atacuri aeriene, executii, donari de sange fortate si femei obligate sa se marite cu luptatorii Statului Islamic, asa arata viata in interiorul orasului potrivit marturiilor celor care au reusit sa fuga de aici. "Ii uram. Extremistii nu sunt doriti in oras. Putini sunt cei care au de castigat de pe urma lor" a spus un patron de magazin care a fugit din Raqqa in Turcia, relateaza Al Jazeera.

"Localnicii se tem de ei. Este o viata trista acolo, nu sunt servicii si daca se intampla sa fii gasit pe strada, esti fortat sa mergi sa te inchini intr-o moschee" a povestit un student care a parasit la randul sau orasul.

Abu Bakr al-Baghdadi, teroristul cel mai cautat din lume in momentul de fata, este liderul organizatiei extremiste. Potrivit Al Jazeera, toti musulmanii, inclusiv copiii, trebuie sa-i jure credita si supunere. Teritoriile ocupate de jihadisti - 18 provincii la numar - sunt "conduse" de noua ministere si guvernatori. Pentru a se asigura ca toata lumea adera la regulile extremiste impuse de SIIL au creat "politii" speciale numite al-Hisba.

"Raqqa este macelarita in tacere" este mesajul si numele unei organizatii secrete, fomate in orasul sirian. Membrii ei si-au propus sa filmeze, sa fotografieze si sa vorbeasca despre crimele teroristilor. Activistul Abu Ibrahim al-Raqqawi (nume fals, oferit presei internationle) face parte din aceasta organizatie. "Mi-am pierdut viata. Nu mai am scoala. Nu mai am viitor. Nu mai am nimic, dar nu am vrut asta pentru orasul meu sau pentru mine" a martusiti barbatul pentru CNN.

Zeci de oameni executati - In ultimele doua luni, cel putin 40 de oameni au fost executati in Raqqa pentru ca erau luptatori in Armata Libera Siriana, gay sau activisti.

Donari de sange fortate - In Raqqa, ziua poate incepe cu o vizita la tribunal si se poate termina cu o donare fortata de sange, spune al-Raqqawi. Pentru ca sunt foarte multi militanti raniti in urma atacurilor aeriene, localnicii sunt fortati sa doneze sange si sa prezinte dovada pentru a primi orice fel de ajutor.

Femei obligate sa se marite cu jihadisti - Pentru femei, Raqqa este o inchisoare uriasa, marturiseste al-Raqqawi. Nu pot pleca din oras daca au sub 45 de ani iar multe dintre ele sunt folosite drept sclave sexuale de extremisti. "Au o viata sexuala foarte activa unii au si cate 3 sotii" spune al-Raqqawi despre membrii statului Islamic.

Cladiri in roz si verde - Cand au ajuns pentru prima data in oras, jihadistii au vopsit in negru numeroase cladiri publice, o greseala pentru ca astfel au devenit tinte principale in cazul atacurilor aeriene ale coalitiei internationale conduse de SUA. Acum si-au schimbat strategia si au inceput sa le vopseasca in alb, roz sau verde.

Luptatori straini "au inundat" orasul - Raqqa este impartita in doua: zona civililor este despartita de zona jihadistilor printr-un zid. Strainii care se alatura jihadistilor pentru a lupta primesc bani, case si masini scumpe. Insa daca incearca sa fuga sunt executati public. "Islamistii le iau pasaportele, astfel ca daca incearca sa fuga din oras, sunt prinsi imediat si executati", explica al-Raqqawi.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO