Martin Schulz, ales in unanimitate la sefia social-democratilor germani. Ce sanse are sa o detroneze pe Angela Merkel
Social-democratii germani l-au ales duminica, in unanimitate, pe Martin Schulz la conducerea formatiunii, cu obiectivul de a incerca sa o detroneze pe Angela Merkel in alegerile din septembrie, relateaza AFP.
Fostul presedinte al Parlamentului European (PE) din ultimii cinci ani, Schulz, in varsta de 61 de ani, creste in sondaje de cateva saptamani, iar in prezent este creditat cot la cot in intentiile de vot cu cancelarul conservator, aflat la putere din 2005.
La inceputul anului, Partidul Social-Democrat (SPD) se afla cu 15 puncte procentuale in urma Uniunii Crestin-Democrate (CDU). Entuziasti, activistii SPD au luat act de acest nou impuls si l-au ales pe Martin Schulz la presedintia partidului cu unanimitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Este primul vot de acest fel din istoria partidului. Ultimul record dateaza din 1948, cand seful formatiunii a fost ales cu 99,71% din voturile exprimate.
”INCEPE LUPTA”
”De acum incepe lupta pentru a deveni primul partid din tara si a cuceri Cancelaria”, a declarat Martin Schulz in cadrul acestui Congres, la Berlin. El il inlocuieste in post pe Sigmar Gabriel, actualul sef al diplomatiei germane, nepopular si care a renuntat la un nou mandat la inceputul anului.
Pana la alegerile legislative de la 24 septembrie - in vederea carora SPD-ul este creditat acum la egalitate cu CDU-ul Angelei Merkel, cu aproape 30% din intentiile de vot - mai sunt insa trei scrutine regionale, considerate tot atatea teste.
Primul scrutin regional va avea loc in micul land Saarland (vest), peste o saptamana, iar social-democratii ii ameninta pe crestin-democrati, aflati la putere aici de 18 ani. In fata "Schulzmaniei", Merkel se vrea insa senina. ”Concurenta stimuleaza afacerile”, a dat ea asigurari vineri. Insa un membru al anturajului lcancelarului a recunoscut, in privat, ca ”situatia este dificila”.
Ipoteza unei ingrangeri a lui Merkel, in pofida criticilor fata de venirea a peste un milion de refugiati in Germania, parea de neconceput in urma cu doar cateva luni. Martin Schulz a schimbat datele problemei. Cariera sa, aproape exclusiv la Bruxelles, la PE, care parea un handicap la inceput, se dovedeste un atu. El nu este nevoit sa sustina politica actualului Guvern de mare coalitie, din care fac parte social-democratii, si apare ca un politician nou.
”ROBIN HOOD”
”Schulz este o fata noua pe plan intern, iar candidatura sa apare intr-un moment in care se raspandeste o forma de oboseala fata de Merkel”, apreciaza Michael Spreng, un expert in politica germana, in cotidianul Südeutsche Zeitung. "Schulz vorbeste clar, dar si la figurat. Merkel nu este o buna oratoare. Sculz este emotiv, Merkel nu arata nicio emotie”, adauga el.
Cariera sa atipica si originile modeste - un fiu de politist care a abandonat scoala inainte de Bacalaureat si a fost acloolic in tinerete - alaturi de un mod deschis de a vorbi ii permit sa se prezinte ca un om din popor. El intentioneaza sa amendeze reformele controversate introduse pe piata muncii de fostul cancelar SPD Gerhard Schröder in perioada 2003-2005.
Ele au permis Germaniei sa scada somajul la un nivel istoric, insa au creat o generatie de ”muncitori saraci” si precari. Partidul cancelarului il acuza, in schimb, ca propaga ”un populism” de stanga. Virajul la stanga al SPD odata cu sefia lui Martin Schulz, care i-a adus supranumele de ”Robin Hood” in presa, nu a impiedicat partidul, duminica, sa isi exprime optiunea in alegerile prezidentiale franceze - numele lui Emmanuel Macron (centru) a fost indelung aplaudat de catre activisti.
”Imaginati-va: Emmanuel Macron devine presedinte in Franta, iar Martin Schulz cancelar (in Germania). Ce putem sa schimbam in aceasta Europa!”, a declarat Sigmar Gabriel in ovatiile participantilor la Congres. Fostul ministru al Guvernului socialist al lui François Hollande este unul dintre favoritii in alegerile prezidentiale franceze. Aceasta sustinere constituie insa o palma pentru candidatul Partidului Socialist (PS) francez, care este formatiunea-sora a SPD, Benoit Hamon, care face campanie intr-o linie mult mai la stanga decat cea a social-democratilor germani.