Martin Luther King Jr., spionat de FBI la cererea lui Hoover. Documentele, incluse în dosarul morții lui JFK

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
Martin Luther King Jr.

Administrația Donald Trump a declasificat, vineri, noi documente din dosarul morții președintelui John F. Kennedy. Printre acestea, este inclusă și o analiză FBI asupra activității liderului pentru drepturile civile, Martin Luther King Jr.

În raportul de 20 de pagini, agenții FBI încearcă să arate că Martin Luther King Kr. avea legături cu diverși comuniști și că ar fi comis fraudă, prin intermediul organizației pe care o conducea. Totodată, documentul conține insinuări despre viața personală a activistului, precum presupuse relații extraconjugale și alte activități sexuale inadecvate, care la acel moment l-ar fi pus într-o lumină nefavorabilă, scrie CNN.

Din documentele date publicității nu este clar dacă autorii raportului au verificat informațiile sau dacă erau simple speculații.

Raportul vizează o perioadă din viața lui Martin Luther King Jr. În care contribuia la lupta pentru drepturile civile. Din document reiese că agenții FBI au avut ca scop să scoată la lumină detalii „murdare” despre omul care devenise un simbol.

Redactat în 12 martie 1968, cu trei săptămâni înainte ca Martin Luther King Jr. să fie asasinat, raportul îl ilustrează pe activist într-o lumină nefavorabilă și nu oferă o imagine completă asupra personalității sale. Astfel, una dintre întrebările FBI era dacă King a meritat Premiul Nobel pentru Pace, primit în 1964.

Într-un alt capitol, FBI susține că organizația pentru drepturile afro-americanilor, fondată de King, ar fi făcut fraudă, iar mulți dintre asociații lui King sunt acuzați că ar avea legături cu comuniștii.

King, spionat la ordinele lui Hoover

Este cunoscut faptul că FBI a fost interesat de posibilele legături ale activistului cu comunismul. Documentul declasificat vineri a fost realizat la solicitarea directorului Biroului Federal, J.Edgar Hoover, care a cerut ca Martin Luther King să fie spionat. De aceea, în anii ’60, el a autorizat o supraveghere extensivă a activistului.

„Când ne uităm atent la raport, putem vedea că există o persoană care face tot ce poate ca să îi strice reputația lui Martin Luther King Jr.”, a declarat profesorul de istorie Clayborne Carson, directorul Institutului de Educație și Cercetare Martin Luther King.

În 1964, King a primit un pachet care conținea înregistrări și o scrisoare adresată activistului. Cea care a citit scrisoarea a fost soția sa, Coretta Scott King. Bilețelul părea să îi sugereze lui King că trebuie să se sinucidă.

„Mai ai de făcut un singur lucru. Știi care e acela. Ai doar 34 de zile”, se preciza în scrisoare.

O comisie din Senat a confirmat, ulterior, că pachetul anonim fusese trimis de FBI.

Deși acest raport este inclus în dosarul privind asasinarea președintelui Kennedy, nu conține nicio referire la acest eveniment care a zguduit Statele Unite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO