Mecanismul de salvgardare propus de presedintele Consiliului European pentru a evita "Brexitul". Raspunsul lui David Cameron

Ultima actualizare: 05-02-2016 07:04
BREXIT

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus un mecanism de "salvgardare", pentru a evita o iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Acest mecanism ar presupune privarea muncitorilor imigranti proveniti din Europa, care vin in Marea Britanie, de la primirea ajutoarelor sociale, scrie Agerpres.

Donald Tusk a promis de asemenea Londrei sa "respecte drepturile si competentele" tarilor care nu sunt membre ale zonei euro. "A fi sau a nu fi impreuna, aceasta este intrebarea", a scris Tusk pe Twitter, publicand "propunerile sale pentru un nou acord cu Marea Britanie in UE".

Premierul britanic David Cameron a declarat marti ca propunerile prezentate de Uniunea Europeana pentru a se asigura ca Marea Britanie ramane in blocul comunitar reprezinta "un progres real", subliniind totodata ca "mai sunt multe de facut".

"Proiectul documentului de renegociere al UE prezinta un progres real in cele patru domenii in care Marea Britanie are nevoie de schimbare, insa mai sunt multe de facut", a scris Cameron pe Twitter.

Acest mecanism de "frana de urgenta" poate fi activat in cazul in care serviciile publice ale unei tari sunt coplesite sau daca sistemul de securitate sociala este victima unui abuz repetat.

El a prezentat totodata un "mecanism" prin care cele noua tari care nu au adoptat moneda unica isi pot exprima ingrijorarile si primi "asigurarile necesare" cu privire la deciziile celorlalte 19 state europene care o folosesc.

Insa acest lucru "nu constituie un drept de veto si nu poate intarzia decizii urgente" in caz de criza financiara, a dat asigurari presedintele Consiliului, precizand ca detaliile activarii urmeaza sa fie discutate.

Aceste propuneri urmeaza sa fie trimise capitalelor europene si apoi analizate.

Premierul britanic David Cameron spera sa ajunga la un acord cu cei 28 de sefi de stat si de guvern din UE la summitul din 18-19 februarie de la Bruxelles, permitandu-i sa organizeze un referendum in luna iunie privind mentinerea sau nu a tarii in cadrul Uniunii Europene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO