Marea Britanie începe vaccinarea cu al doilea vaccin anti-Covid-19, Oxford/AstraZeneca

Ultima actualizare: 03-01-2021 19:37

Dozele de vaccin Oxford/AstraZeneca au ajuns în spitalele din Marea Britanie, iar luni va începe injectarea şi cu acest al doilea ser antiCovid aprobat în Regatul Unit.

În Franţa, ritmul de vaccinare este mai lent în comparaţie cu al vecinilor europeni. Chiar şi preşedintele Macron ar fi deplâns, în particular, modul cum decurge campania de vaccinare. Guvernul de la Paris vizează vaccinarea a 27 de milioane de francezi până la vară.

Premierul britanic Boris Johnson a aspus că nu exclude extinderea şi înăsprirea restricţiilor în Anglia, în următoarele săptămâni. De altfel, liderii administraţiei locale din Liverpool au cerut direct un nou lockdown la nivel naţional, din cauza vitezei cu care se răspândeşte noua variantă, mult mai contagioasă, a virusului Sars-Cov-2.

Marea Britanie a înregistrat cea de a şasea zi consecutivă cu mai mult de 50.000 de noi cazuri de infectare cu coronavirus depistate. Ultimul bilanţ record pentru 24 de ore a trecut de 57.700.

Guvernul vrea, totuşi, ca şcolile să se redeschidă în Anglia, după sfârşitul vacanţei elevilor, în ciuda temerilor ca astfel se va ajunge la o explozie a noilor cazuri de infectare.

Pe de altă parte, Marea Britanie speră să accelereze campania de vaccinare, începând de luni, utilizând 530.000 de doze din serul Oxford-Astra Zeneca, aprobat la începutul săptămânii; și alte câteva milioane de doze de vaccin Pfizer Biontech.

Guvernul a fixat ca obiectiv vaccinarea a 2 millioane de persoane săptămânal, cât mai curând posibil.

Marea Britanie a început vaccinarea vârstnicilor care au peste 80 de ani şi cadrelor medicale pe 8 decembrie.

În Franţa, medicii şi specialiştii acuza ritmul prea lent de vaccinare, în comparaţie cu vecinii săi europeni.

Medic: „Germania vaccinează 20.000 de persoane pe zi, la noi ritmul este de 50 de persoane pe zi. Germania şi-a deschis încă din decembrie centrele de vaccinare care au devenit imediat operaţionale. Noi le vom deschide, în cel mai bun caz, în februarie.”

Unii chiar vorbesc despre patru săptămâni pierdute.

Între timp, Statele Unite se apropie de 360.000 de decese asociate cu Covid şi 21 de milioane cazuri de coronavirus depistate. Printre cei infectaţi, conform presei, se numără şi cunoscutul jurnalist Larry King, veteranul televiziunii americane, care este internat de o săptămână într-un spital din Los Angeles. În vârstă de 87 de ani, are multe alte probleme medicale, în special un istoric de crize cardiace, cancer pulmonar și anghină pectorală.

În ce priveşte vaccinarea, peste 4 milioane de americani - cadre medicale şi vârstnici - au primit până acum prima doză dintr-un vaccin anti-Covid, serurile de la Pfizer Biontech sau Moderna. Foarte departe de obiectivul administraţiei Trump - 20 de milioane de persoane inoculate până la sfârşitul lui 2020.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO