Manifestatii de amploare in Egipt impotriva presedintelui Mohamed Morsi

28-11-2012 09:03

Egipt

Zeci de mii de egipteni s-au reunit marti in piata Tahrir din Cairo pentru a protesta fata de decizia lui Mohamed Morsi de a-si extinde prerogativele. A fost cea mai puternica mobilizare impotriva presedintelui islamist de la alegerea sa, in iunie.

Mai multe marsuri s-au reunit in celebra piata din capitala egipteana pentru a denunta, de asemenea, puternica miscare a Fratilor Musulmani, din care provine presedintele.

Manifestatii ostile presedintelui au avut loc si in alte orase din tara, afectate de o criza grava de la decizia din 22 noiembrie a lui Morsi de a-si consolida temporar prerogativele in scopul de a putea realiza reforme, potrivit lui. Dar criticii sai au denuntat un "nou faraon".

"Pleaca!", scandau manifestantii din piata Tahrir, reluand sloganul emblematic al revoltei care l-a inlaturat de la putere pe presedintele autocrat Hosni Mubarak, in februarie 2011. Un banner amplasat la intrarea in piata proclama: "Interzis Fratilor Musulmani".

"Nu vrem sa inlocuim un dictator cu altul", a afirmat un student, Asser Ayub, in varsta de 23 de ani.

Ca de fiecare data in ultima saptamana, au avut loc confruntari sporadice in piata, in apropiere de ambasada Statelor Unite, intre tineri si politie, care a raspuns cu gaze lacrimogene la atacurile cu pietre. Potrivit Aliantei Populare, un mic partid de stanga, unul dintre militantii sai a murit asfixiat, fapt confirmat de o sursa medicala. Acesta este al treilea deces provocat de tulburarile din ultimele zile.

 Aceste confruntari au fost denuntate de numerosi manifestanti anti-Morsi la Tahrir, dornici sa pastreze un caracter pasnic al manifestatiei lor.

In Delta Nilului (nord), la Mahalla, opozantii au fost atacati, potrivit unui oficial din cadrul serviciului de securitate, la sediul Partidului Libertatii si Justitiei (PLJ), din care provine presedintele. Partidul, provenit din cadrul miscarii Fratii Musulmani, a inregistrat 80 de raniti in randurile sale, in confruntarile cu contestatarii lui Morsi.
Opozantii au atacat si sediile confreriei din Mansura (nord), precum si din Alexandria, al doilea oras ca marime al tarii.

Mii de persoane au protestat fata de presedinte in acest oras din nord intr-o piata mare de pe litoralul Marii Mediterane. in cursul serii, o contramanifestatie a sustinatorilor lui Morsi a atras, de asemenea, mii de persoane. O manifestatie pro-Morsi la Cairo a fost anulata de teama unor confruntari.

Reuniuni impotriva lui Morsi au avut loc si in statiunea balneara Sharm el-Sheikh, pe litoralul Marii Rosii, precum si la Tanta (nord), Assiut, Sohag si Minya (centru).

Dupa o intalnire cu liderii puterii judecatoresti, luni, Morsi si-a mentinut decretul controversat prin care este autorizat sa ia orice masura considera ca este necesar pentru a "proteja revolutia".
Situatia in Egipt "nu este clara", a comentat marti Departamentul de Stat american. Purtatorul de cuvant Victoria Nuland a cerut sa se puna capat "impasului constitutional", minimizand riscurile de a-l vedea pe Morsi transformandu-se in autocrat.

Subliniind ca Morsi s-a intalnit cu judecatorii si alti oficiali egipteni, Nuland a adaugat: "Nu stim inca ce va rezulta din aceste (intalniri). Dar suntem departe de un autocrat care ar spune raspicat: asta sau nimic".

La randul sau, ambasada Statelor Unite la Cairo a parut ceva mai critica. "Poporul egiptean a afirmat clar la revolutia din 25 ianuarie ca s-a saturat de dictatura", se poate citi intr-un mesaj postat pe Twitter pe contul oficial al ambasadei @USEmbassyCairo.

 Pentru sustinatorii lui Morsi, aceste prerogative exceptionale ii vor permite acestuia sa demareze reforme indispensabile pentru mersul catre democratie si vor inceta o data cu adoptarea prevazuta in cateva luni a noii Constitutii. Dar plasand deciziile sale la adapostul oricarui recurs in justitie, acest decret a provocat furie in mediile judiciare si ale clasei politice.

Decretul impiedica, de asemenea, justitia sa examineze recursurile impotriva procesului de redactare a Constitutiei, despre care adversarii sai sustin ca este dominat de islamisti. In timp ce Egiptul are nevoie de ajutor pentru relansarea economiei sale, Fondul Monetar International a avertizat ca o "schimbare majora" in politica sa economica ar putea sa puna in pericol un preacord asupra unui plan de ajutor de 4,8 miliarde de dolari.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO