Mănăstirea Sfântul Ilie a fost ocolită ca prin miracol de un incendiu de proporții, în Grecia
După patru zile de infern roșu, pompierii români ajunși în Grecia și colegii lor sunt aproape să câștige lupta cu incendiile de vegetație.
Ca într-o scenă magică, o biserică a fost ocolită de flăcări. Au scăpat și copacii din jurul ei, care marchează acum o zonă verde, într-un pustiu negru, carbonizat. Din păcate, numeroși localnici au rămas fără case și, potrivit oficialilor eleni, în orice moment pot izbucni noi incendii.
Pompieri români, greci şi polonezi au luptat din toate puterile cu flăcările.
Şi localnicii au încercat să stingă focul. „Ne-a ars această casă, dar şi camera de oaspeţi, care era de asemenea o casă. Şi aceea a ars", spune o femeie.
Deşi obosiţi, 11 militari romani au stat de veghe azi-noapte lângă mănăstirea Ilias, din oraşul Vilia.
Pompier român: „Suntem aici rămaşi peste noapte în supraveghere. Suntem la Mănăstirea Sfântul Ilie. Un dezastru cum n-am mai văzut la noi în ţară. Flăcările în sine au fost uriaşe, degajări foarte mari de fum, nu mai vedeai absolut nimic fără aparate de respirat sau asemenea măşti. Din păcate, am văzut şi câteva scene destul de neplăcute şi urâte, am văzut căţei prinşi în casă şi care au suferit arsuri."
Până dimineaţă, hectare întregi de păduri şi culturi agricole dispăruseră, iar peisajul era apocaliptic. Focul a ajuns până aproape de mănăstirea Sfântul Ilie, unde în afară de două chilii care au ars din cauza unui pin, totul a rămas, ca prin miracol, intact. Locul arata acum că o oază într-un deşert negru.
Bikas Vasileios, maior departamentul grecesc de pompieri: „Focul a venit din nord, direct spre mănăstire, dar a trecut pe lângă ea şi a mers în jos, dar după cum vedeţi, e o mică parte de pădure unde totul a rămas verde. Suntem siguri că este vorba despre un miracol."
Căpitan Marian Mihail Gutaș, DSU: „Ieri am stat aici cu colegii noştri, ca să supraveghem perimetrul de jur împrejur."
Bikas Vasileios: „Suntem foarte recunoscători pentru pentru această colaborare, pentru ajutorul pe care ni l-aţi oferit în această perioadă critică."
După patru zile de luptă umăr la umăr, militarii români s-au aşezat la masă alături de colegii greci, ca să-şi tragă sufletul. Nu se retrag din zonă, pentru că în orice moment un nou focar poate izbucni, alimentat de valul de căldură şi vântul puternic.