Maia Sandu, despre unirea Moldovei cu România: ”Se poate face doar cu susținere majoritară în societate”

Ultima actualizare: 28-12-2021 11:26
romania, republica moldova, steag, drapel
Profimedia

La un an de la învestirea în funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a venit la emisiunea În PROfunzime, difuzată la Pro TV Chișinău.

Șefa statului moldovean a discutat cu Lorena Bogza despre schimbările care s-au produs în Republica Moldova în această perioadă, dar și despre planurile de viitor.

Maia Sandu a fost întrebată de moderatoarea TV cum comentează cele mai recent sondaj, care arată că aproximativ 44 % dintre cetățenii moldoveni își doresc unirea cu România.

Ea a subliniat faptul că un ”asemenea proiect major” se poate realiza doar cu susținere majoritară. 

Lorena Bogza: Un sondaj, ultimul pe care l-am văzut, în care 44 % dintre cei intervievați ar fi în favoarea unirii cu România.

Președintele Maia Sandu:Nu știu dacă asta este cifra exactă, dar știm că există un număr mare de oameni și probabil în creștere, care sprijină ideea unirii. În același timp, există și o altă parte din societate, care este speriată de ideea unirii. Ori un asemenea proiect major se poate face doar cu susținere majoritar suficientă în societate. O să urmărim sondajele, să vedem cum se întâmplă lucrurile. Între timp, noi construim relații cu România, dincolo de discursuri, construim poduri, construim proiecte care să ne unească pe domeniul energetic, avem proiecte care să ne unească și mai mult în domeniul cultural, educațional.”

Lorena Bogza: Suficient ar fi 50 % plus 1?

Președintele Maia Sandu: ”Mai mult, probabil, pentru că un asemenea proiect trebuie să fie susținut, totuși, de o majoritate covârșitoare a cetățenilor.”

Republica Moldova și NATO? ”Suntem o țară neutră”

 

Președintele a mai fost întrebat și despre eventuala apropiere a Republicii Moldova de Alianța Nord-Atlantică (NATO), în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

”Noi avem scris în Constituție, suntem o țară neutră. Nimeni nu a schimbat Constituția, nu există acum o asemenea inițiativă, deci nu reprezentăm un pericol militar pentru nimeni. Noi ne dorim pace și sperăm ca lucrurile să meargă într-acolo.” - a răspuns Maia Sandu la Pro TV Chișinău.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO