Mahmoud Abbas a cerut Hamas sa accepte planul egiptean de pace
Razboiul din Gaza a intrat in cea de-a treia saptamana, fara niciun semn de scadere a violentelor. Concomitent, contactele diplomatice mediate de Egipt se intensifica, insa nimeni nu se hazardeaza sa avanseze o data pentru incheierea unui armistitiu.
Pe teren, ostilitatile au continuat netulburat, in pofida apelurilor comunitatii internationale.
Si in sens invers, militantii integristi inca au capacitatea de a lansa rachete spre sudul Israelului. Care pica la intamplare, in blocuri de locuinte ori pe sosele, alimentand starea de teama permanenta a localnicilor.
Egiptenii, mediatori ai tratativelor, sunt in cea mai delicata pozitie cu putinta. Daca opinia publica a reactionat cu furie la ofensiva israeliana din Gaza, in schimb interesul guvernului de la Cairo este de a vedea zdrobit Hamas.
Liderii Hamas provin, de altfel, din Fratii Musulmani, miscarea de opozitie din Egipt care da serioase batai de cap autoritatilor. Mai mult, in schimbul mentinerii unei paci - asa "rece" cum este ea - cu Israelul, primeste de la americani un ajutor anual de peste 1,7 miliarde de dolari.
Egiptul reprezinta un actor crucial in negocieri si pentru ca principala conditie pusa de israelieni pentru incetarea ofensivei este securizarea asa-numitului coridor Philadelphia, dintre Egipt si Fasia Gaza. Altfel spus, impiedicarea teroristilor de se mai aproviziona cu arme si munitii prin cele cateva sute de tuneluri sapate pe sub frontiera cu Egiptul.
Acestea fiind zise, decalajul dintre atitudinea populatiei si cea a guvernului, sesizabil in cam toata lumea musulmana, s-ar putea dovedi extrem de periculos. Analistii atrag atentia ca actualul conflict din Gaza risca sa zdruncine echilibrul si asa fragil in regiune, in favoarea miscarilor extremiste si a tarilor radicale, cum ar fi Iranul.