"Mad scientist": Proful nebun care ii invata fizica de drag pe elevi. Ce poveste tragica ascunde insa viata sa
Jeffrey Wright este profesorul de fizica pe care orice elev de liceu si-ar dori sa-l aiba. Si asta pentru ca metodele sale de predare sunt departe de conventional.
Wright este deja o vedeta locala la liceul din Louisville, Kentucky, unde preda fizica. Ca sa-i invete pe elevii sai o materie greoaie, care le da multora batai de cap, profesorul recurge la experiemente nebunesti. A explodat dovleci in sala de clasa, a construit o salupa si si-a inspaimantat invataceii cu un experiment care implica un pat de cuie, o caramida si un ciocan urias, scrie The New York Times.
Genul acesta de ore lasa o impresie purternica asupra copiilor, care sunt cat se poate de incantat de proful "nebun". Asa s-a intamplat si in cazul lui Zack Conkle, un fost elev al lui Wright, care povesteste ca s-a saturat sa incerce sa explice in cuvinte metoda de predare a profesorului de fizica, asa ca a facut un filmulet.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Am vrut sa le arat oamenilor ca omul asta e complet nebun si uimitor", spune Conckle.
La inceputul fiecarui an, Jeffrey Wright le tine elevilor sai o prelegere despre experienta sa ca parinte al unui copil cu dizabilitati. Adam, fiul sau in varsta de 15 ani, sufera de o boala rara, sindromul Joubert, ceea ce inseamna ca o parte a creierului responsabila de echilibru si miscare nu s-a dezvoltat suficient.
Aproape orb si incapabil sa-si controleze miscarile, baietelul respira rapid si nu poate vorbi.
Jeffrey Wright spune ca ideea de a se confesa elevilor sai i-a venit abia dupa ce ei au devenit interesati de viata lui din afara orelor de curs. Desi recunoaste ca la inceput i-a fost extrem de greu sa vorbeasca despre un subiect atat de personal si delicat, Wright considera ca este datoria sa de profesor sa le ofere un scop in viata elevilor sai.
"Mi-am dorit ca ei sa vada viata si altfel, nu numai prin prisma legilor fizicii si sa le dau un tel in viata. Exista o forta mult mai puternica decat energia. Exista o forta mai puternica decat entropia. Iubirea. Pentru ea existam. In universul asta mare, exista toate stelele astea. Si cui ii pasa? Cu siguranta ii pasa cuiva. Si cuiva ii pasa de tine. Cat timp ne facem griji unii pentru altii avem cum sa mergem inainte", le spune Wright liceenilor.
Dupa ce isi termina povestea, elevii se strang in jurul sau, cu lacrimni in ochi, iar unii il imbratiseaza.
Proful spune ca singurul scop al prelegerii sale este sa-i inspire pe copii sa aleaga o cariera in domeniul stiintei si cercetarii genetice.
"De aici imi iau speranta, de la elevii mei. Poate daca reusesc sa-i inspir macar putin sa aleaga aceste domenii, cine stie? Poate unul dintre ei va descoperi intr-o zi un tratament pentru Adam", mai adauga profesorul.