Emmanuel Macron: „O decizie în privința Brexit va fi luată la sfârșitul săptămânii”

Ultima actualizare: 07-10-2019 10:00
brexit
iStock

Uniunea Europeană va decide la sfârșitul acestei săptămâni dacă va fi posibilă o înțelegere pentru Brexit, potrivit declarațiilor președintelui francez Emmanuel Macron.

Macron a spus că discuțiile ar trebui să se desfășoare rapid pentru a vedea dacă un acord poate „respecta” principiile UE, relatează BBC.

Boris Johnson a spus că UE nu ar trebui să fie „ademenită” să creadă că va exista o întârziere pentru Brexit după 31 octombrie.

Cu toate acestea, o lege îi cere să solicite o întârziere dacă nu este convenită o înțelegere până la 19 octombrie.

În cadrul unei discuții în weekend, discutând cu liderii Uniunii Europene, premierul britanic i-a spus președintelui Macron, prin telefon, că se poate realiza un acord, dar că UE trebuie să corespundă compromisurilor făcute de Marea Britanie.

Un oficial al guvernului francez a declarat că președintele Macron i-a transmis lui Johnson că „negocierile ar trebui să continue rapid cu echipa lui Michel Barnier în zilele următoare, pentru a evalua la sfârșitul săptămânii dacă este posibil un acord care să respecte principiile Uniunii Europene”.

Comentariile vin cu câteva zile înainte de negocierile finale, deoarece ambele părți încearcă să ajungă la un acord pentru summit-ul liderilor europeni din 17 și 18 octombrie.

Luni, consilierul european al lui Johnson, David Frost, va purta discuții suplimentare cu reprezentanții Comisiei Europeană, în timp ce secretarul Brexit, Stephen Barclay, va vizita capitalele UE.

În conformitate cu legea Benn, semnată luna trecută, premierul trebuie să scrie UE pentru a solicita o prelungire a Brexit dacă Parlamentul nu va semna unacord până la 19 octombrie, cu excepția cazului în care parlamentarii acceptă un Brexit fără acord.

Documentele guvernamentale înaintate unei instanțe scoțiene spuneau că Johnson se va conforma, în ciuda afirmației sale că nu va exista „mai multă secetă sau întârziere”.

„The Number 10 source” a numit legea drept un „act de predare” prin care autorii săi „subminează negocierile”.

Boris Johnson, avertisment pentru Macron

 

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că nu va exista o amânare a Brexitului prevăzut pentru 31 octombrie, subliniind că este "ultima şansă" pentru obţinerea unui acord, a informat duminică un purtător de cuvânt din Downing Street.

Șeful executivului britanic i-a comunicat preşedintelui Franţei într-o convorbire telefonică că "UE nu ar trebui să fie convinsă, în mod eronat, de faptul că Regatul Unit ar putea rămâne în cadrul UE după 31 octombrie".

Boris Johnson a repetat că nu va cere din nou amânarea Brexitului, în pofida faptului că o lege votată recent în parlamentul britanic îl constrânge să facă acest lucru dacă nu ajunge la un acord cu UE.

Această lege a fost calificată drept un "act de capitulare" de către Boris Johnson, care a apreciat că ea slăbeşte poziţia Marii Britanii în negocierile legate de Brexit.

"Regatul Unit a făcut o ofertă importantă, dar este momentul ca executivul european să demonstreze o înclinare spre compromis" a declarat o sursă din cadrul Downing Street.

"Dacă nu se întâmplă, Regatul Unit va pleca fără acord. Legea capitulării şi autorii săi subminează negocierile, dar ar fi o greşeală de înţelegere istorică dacă liderii europeni fac pariul că aceasta va împiedica o ieşire fără acord".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO