Lupta pentru zona Gibraltar se intensifica. Spania ia in calcul o alianta diplomatica cu Argentina

Ultima actualizare: 15-08-2013 07:02
Gibraltar

Jose Manuel Garcia-Margallo va folosi vizita de luna viitoare din Buenos Aires, pentru a ajunge la un acord cu oficialitatile argentiniene pentru "o ofensiva diplomatica impotriva Regatului Unit", anunta ziarul spaniol El Pais.

O sursa a declarat ca ministrul se gandeste sa discute nemultumirile cu privire la problemele din stramtoarea Gibraltar, in cadrul Natiunilor Unite.

Spania ia in considerare denuntarea teritoriului la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, ca fiind “ocupat ilegal” , bucata catre leaga peninsula de continent nu a fost inclus in Tratatul de Utrecht, in 1713.

Spania a fost mereu de partea Argentinei in problema insulelor Malvine. Razboiul dintre Marea Britanie si Argentina a pornit in urma cu peste 150 de ani, argentinienii incercand sa recupereze insulele in nenumarate randuri . Relatiile diplomatice dintre cele doua tari au fost reluate abia dupa 1990.

Margallo care a anuntat masuri extreme impotriva britanicilor, incluzand taxe de trecere de 50 euro sau inchiderea spatiului aerian in zona Gibraltar, se va intalni cu monologul sau argentinian pentru a discuta despre o posibila " alianta diplomatica in ceea ce priveste stramtoarea Gibraltar si insulele Maldive".

Presedintele argentinian, Cristina Kirchner, a declarat ca cele doua tari vor doar ca rezolutia Natiunilor Unite sa fie aplicata si sa discute despre aceasta problema, anunta The Telegraph.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy a anuntat ca va face toti "pasii legali necesari " pentru a apara interesele tarii sale, in zona Gibraltar. Declaratia vine la o zi dupa ce Marea Britanie a trimis un vas de razboi in apele iberice.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO