Lupta pentru putere in Georgia: Saakasvili, "protejatul occidentalilor", si Ivanisvili miliardarul
Presedintele georgian Mihail Saakasvili, protejatul occidentalilor in momentul preluarii puterii in 2004, dupa "revolutia trandafirului", este criticat in prezent de opozitie pentru derivele sale autoritare.
Dezvaluirea recenta a unui scandal de tortura intr-o inchisoare din Tbilisi, condamnat de comunitatea internationala, a patat imaginea Guvernului si a plasat partidul sau intr-o situatie delicata, cu cateva zile inaintea scrutinului din Georgia.
Saakasvili trebuie, in principiu, sa paraseasca puterea in 2013, cand i se incheie cel de-al doilea mandat prezidential, dar numerosi georgieni cred ca, daca va trece cu succes proba alegerilor legislative, ar putea ramane multa vreme o forta politica majora in tara. In timp ce criticii sai il acuza ca a devenit un autocrat, sondajele arata ca el ramane omul politic cel mai popular din aceasta mica republica din Caucaz.
La varsta de 44 de ani, el actioneaza cu aceeasi energie si chiar aceeasi incredere ca atunci cand a preluat putere dupa "revolutia trandafirului", in 2003. Ambitios, impulsiv, acest jurist charismatic format in Statele Unite si Franta, care vorbeste cinci limbi straine, a conferit un suflu nou Georgiei atunci cand l-a indepartat de la putere pe presedintele Eduard Sevardnadze, fost cadru de partid si ministru al Afacerilor Externe in Uniunea Sovietica, acuzat de fraude electorale.
Imaginea tanarului revolutionar care a intrat in Parlament in noiembrie 2003, avand in mana un trandafir a facut inconjurul lumii. Ales la scurt timp dupa aceasta intamplare, la varsta de 36 de ani, cu 96 la suta din voturi, el devine cel mai tanar sef de stat european si incarneaza visul democratic in fosta URSS. Protejat al occidentalilor si mai ales al Statelor Unite, el se concentreaza pe modernizarea tarii, devastata de saracie si coruptie, promitand reforme economice si curtand investitorii straini.Dar in 2007, imaginea lui este patata de manifestatiile opozitiei dispersate cu gaze lacrimogene, luarea cu asalt al televiziunii opozitiei si decretarea starii de urgenta.
Tactician fin, fiul unui medic si cu o mama istoric, nascut la Tbilisi la 21 decembrie 1967, el reuseste sa preia initiativa convocand spre surprinderea generala alegeri prezidentiale anticipate pe care le castiga. In timp ce tensiunea cu Rusia vecina nu inceteaza sa creasca, el decide sa preia controlul asupra teritoriului separatist prorus Osetia de Sud la 8 august 2008, in ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing, o operatiune care il va costa scump.
Rusia intervine si ocupa o mare parte din Georgia. Tbilisi pierde acest razboi de cinci zile in urma caruia Moscova recunoaste independenta Osetiei de Sud si a Abhaziei, un alt teritoriu separatist georgian. Chiar daca Europa condamna interventia rusa in Georgia, ea se distanteaza de ofensiva autoritatilor de la Tbilisi.
Statele Unite si UE acorda totusi un ajutor de 4,5 miliarde de dolari pentru sustinerea Georgiei, ceea ce ii permite lui Saakasvili sa domine alegerile locale de dupa conflict. In 2011, reputatia sa sufera o noua lovitura, cu moartea a doua persoane in dispersarea violenta a unei manifestatii. La scurt timp dupa aceasta, Parlamentul inaspreste legea privind demonstratiile.
Potrivit criticilor sai, Mihail Saakasvili a esuat in a eradica saracia, dar sustinatorii sai observa ca Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor aproape ca s-a triplat de la preluarea puterii de catre acesta.
Bidzina Ivanisvili, miliardarul care vrea sa conduca Georgia
Fiul unui miner, astazi miliardar, opozantul Bidzina Ivanisvili, care se prezinta la alegerile legislative din Georgia, a decis sa isi puna averea in serviciul noilor sale ambitii politice in aceasta mica tara din Caucaz, inca afectata de saracie, releva AFP. Rezervat, avand o constitutie corporala redusa, acest om care se confrunta cu presedintele Mihail Saakasvili, puternicul sau rival, este cel mai bogat din Georgia si ocupa locul 153 in clasamentul miliardarilor din 2012 al revistei Forbes, cu o avere estimata la 6,4 miliarde de dolari (cinci miliarde de euro).Cand s-a lansat in politica, in urma cu aproximativ un an, a reusit sa stranga in jurul sau o opozitie pana atunci divizata si care ducea lipsa de mijloace financiare, ce se prezinta la alegerile de la 1 octombrie ca o coalitie sub stindardul „Visul Georgian”. Sansele sale de victorie au crescut de la iesirea la iveala, saptamana trecuta, a unui scandal de tortura intr-o inchisoare din Tbilissi, care a impins doi ministri ai guvernului sa demisioneze si a aruncat o umbra asupra perspectivelor partidului la putere.
Casatorit si tata a patru copii, Bidzina Ivanisvili si-a construit averea in Rusia, in haosul anilor ’90, care le-a permis unora sa se imbogateasca in urma privatizarii unor societati din epoca sovietica, efectuate in imprejurari tulburi. Alaturi de un partener rus, Vitali Malkin, a inceput sa vanda computere, apoi a fondat Banca de credit rusa, cumparand totodata parti ale unor societati miniere si metalurgice, pe care apoi le-a vandut. In prezent, investeste la bursa din Europa si Statele Unite.
Ivanisvili a cheltuit sute de milioane de dolari pentru restaurarea satului sau natal si a mai multor monumente, teatre, muzee si scoli din Georgia, a sustinut construirea celei mai mari biserici ortodoxe din tara si chiar a cumparat noi uniforme pentru armata. Iubitor de arta, el si-a construit o imensa resedinta in stil futurist la Tbilissi, o cladire de sticla conceputa de arhitectul japonez Shin Takamatsu, pe care a decorat-o cu opere ale unor artisti contemporani precum Lucian Freud, Damien Hirst sau Roy Liechtenstein.
In 2006, a cumparat lucrarea "Dora Maar cu pisica" de Pablo Picasso pentru 95 de milioane de dolari. In ciuda darii sale de mana, miliardarul era relativ necunoscut marelui public inainte de a-si face intrarea in peisajul politic georgian. De atunci a devenit tinta mai multor atacuri. In timp ce competitorii sai il acuza ca este un apropiat al Kremlinului, el insista asupra dorintei sale de a vedea Georgia integrata in NATO si in Uniunea Europeana.In octombrie 2011 i-a fost retrasa cetatenia georgiana pe motiv ca nu poate avea dubla nationalitate, dupa ce a obtinut un pasaport francez. Ivanisvili, casatorit cu o frantuzoaica, a trait in Franta. Totusi, in fata criticilor provocate de aceasta decizie, Parlamentul georgian a adoptat o lege care autorizeaza cetatenii Uniunii Europene care au locuit in Gerorgia cu titlu permanent in ultimii cinci ani sa se prezinte la alegeri.
De asemenea, Ivanisvili a fost condamnat la plata unor amenzi de mai multe milioane de dolari pentru incalcarea legii electorale. El l-a amenintat recent pe Saakasvili, pe care il acuza de autoritarism, cu manifestatii in masa in cazul unor fraude in timpul scrutinului. Daca va castiga aceste alegeri legislative, spune ca in cazul in care va deveni premier, va renunta la functii la capatul a doi ani si va lasa guvernul in mainile aliatilor sai din coalitie, dand nastere unor ingrijorari cu privire la stabilitatea politica pe termen lung a tarii.
Sursa: Mediafax
Etichete: alegeri, Georgia, mihail saakaşvili, miliardari, Bidzina Ivanisvili,
Dată publicare:
01-10-2012 07:46