Alegeri legislative in Georgia. Partidul presedintelui Saakasvili se confrunta cu un MILIARDAR

Alegeri in Georgia

Georgienii sunt chemati luni la urne pentru alegeri legislative. Partidul presedintelui Mihail Saakasvili infrunta o coalitie a opozitiei condusa de catre un miliardar, un scrutin care ar putea sa fie influentat de catre un scandal recent de tortura.

Dezvaluirea facuta saptamana trecuta, cand s-a dat publicitatii inregistrari video care surprind scene de tortura intr-o inchisoare de la Tbilisi, a suscitat manifestatii in tara si condamnari din partea comunitatii internationale. Astfel, partidul aflat la putere a fost pus intr-o situatie delicata cu doar cateva zile inainte de acest scrutin.

Saakasvili si principalul sau opozant, miliardarul Bidzina Ivanisvili nu s-au crutat in cursul unei campanii marcata de "provocari" si "agresivitate", potrivit observatorilor OSCE din aceasta tara din Caucaz cu 4,5 milioane de locuitori. "Asistam la o confruntare intre doua personalitati, doua egouri, fiecare vrand sa il infranga pe celalalt si refuzand orice compromis", a declarat pentru AFP Thomas de Waal, un specialist in regiunea Caucazului din cadrul Institului Carnegie.

Coalitia de opozitie Visul Georgian a lui Ivanisvili il acuza pe Saakasvili de instituirea unui regim autoritarist in aceasta fosta republica sovietica afectata de saracie. Saakasvili afirma, la randul sau, ca principalul sau opozant, in cazul in care va ajunge la putere, va pune capat modernizarii tarii si o va trimite intr-un trecut marcat de coruptie si haos.

Desi "Miscarea Nationala Unificata" a lui Saakasvili se clasa in fata "Visului Georgian" al lui Ivanisvili in cea mai mare parte a sondajelor realizate inainte de dezvaluirea scandalului aplicarii torturii, eventuale repercusiuni ale acestui caz asupra scrutinului sunt dificil de prezis.

Citește și
manual engleza
Proiect ambitios in Georgia: elevii sa invete perfect engleza de la nativi
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Lupta pentru putere in Georgia: Saakasvili, "protejatul occidentalilor", si Ivanisvili miliardarul

Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) au indemnat la organizarea de alegeri libere si echitabile in aceasta tara care are ambitia sa se integreze in institutii occidentale ca NATO, spre nemultumirea Rusiei. Saakasvili a promis alegerile "cele mai libere, cele mai transparente" de la proclamarea independentei Georgiei in 1991, dupa prabusirea fostei Uniuni Sovietice, in timp ce Ivanisvili - condamnat la plata unor amenzi in valoare de mai multe milioane de euro pentru infractiuni la legea electorala - a denuntat manipulari din partea partidului aflat la putere si a amenintat cu organizarea unor manifestatii in masa dupa alegeri.

Partidul lui Saakasvili l-a acuzat pe Ivanisvili, a carui avere este estimata la aproximativ cinci miliarde de euro, ca actioneaza in interesul Kremlinului. Aceste acuzatii au fost respinse de catre miliardarul prooccidental, care afirma ca vrea sa restabileasca relatiile intrerupte cu Rusia in urma Razboiului din vara lui 2008 al carui scop a fost preluarea controlului asupra republicii separatiste proruse Osetia de Sud.

Delegatiile Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Consiliului Europei (CoE), NATO si Parlamentului European (PE) la Tbilisi au publicat sambata un comunicat comun indemnand candidatii la alegerile legislative sa "dea dovada de retinere, sa renunte la violenta si sa nu raspunda provocarilor".
"Liderii politici ar trebui sa fie alesi la urne si nu in strada", sublinia comunicatul, referindu-se la eventuale manifestatii in urma alegerilor.

Saracia si somajul au fost principalele teme de campanie. In opinia unor analisti, ostilitatile din cursul acestei campanii foarte tumultuoase au evidentiat fragilitatea democratiei georgiene.
"Polarizarea societatii si intoleranta fata de rivali in politica a atins niveluri extreme", a declarat pentru AFP analista independenta Ghia Nodia. Aceste alegeri legislative sunt cruciale in masura in care modificari ale Constitutiei urmeaza sa sporeasca puterile Parlamentului si premierului si sa le reduca pe cele ale presedintelui, in 2013, un an care va marca sfarsitul celui de al doilea mandat al lui Saakasvili.

Miscarea Nationala Unificata a lui Saakasvili detine 119 dintre cele 150 de mandate in cadrul Legislativului in exercitiu. Acesta se afla la putere din 2004, fiind format in urma unei mobilizari pasnice cunoscute sub numele de "Revolutia trandafirului" care l-a indepartat de la putere pe fostul presedinte georgian Eduard Sevarnadze, un fost sef al diplomatiei sovietice.

Politia georgiana se angajeaza sa previna eventuale violente in alegerile legislative de luni

Ministrul georgian de Interne s-a angajat duminica sa previna eventuale violente in alegerile legislative cruciale care se desfasoara luni in aceasta fosta republica sovietica, relateaza AFP. "Eu cred ca noi putem sa dam asigurari ca nu vor exista nici intimidari si nici presiuni in ziua alegerilor, cu scopul de a permite fiecarui alegator din Georgia sa voteze intr-un mediu pasnic", a declarat pentru AFP ministrul de Interne Eka Guladze.

Politia va da dovada de retinere in cazul unor eventuale incidente in sectiile de votare, pentru a nu intensifica tensiunile, a adaugat ea. "Politia va fi foarte prudenta in tacticile sale. Recursul la forta va avea loc doar in ultima instanta", a subliniat ministrul.

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
VIDEO. Oameni loviti cu bestialitate in Georgia. Un politist a murit, zeci de persoane ranite
VIDEO. Oameni loviti cu bestialitate in Georgia. Un politist a murit, zeci de persoane ranite

Aproximativ 5.000 de persoane au manifestat miercuri in capitala Georgiei, la Tbilisi, cerand demisia presedintelui Mihail Saakasvili. Manifestantii au avut aprobare pana la miezul noptii, astfel ca dupa expirarea termenului politistii au intervenit.

Proiect ambitios in Georgia: elevii sa invete perfect engleza de la nativi
Proiect ambitios in Georgia: elevii sa invete perfect engleza de la nativi

De aceea, guvernul angajeaza 10.000 de dascali din Statele Unite, Canada sau Marea Britanie.Cum salariile nu sunt deloc atragatoare, campania tinteste in special spre cei cu un spirit de aventura, dornici sa descopere o alta cultura.

Scandal in Georgia: ministrul economiei intr-o poza sexy, pe bar
Scandal in Georgia: ministrul economiei intr-o poza sexy, pe bar

Presa din Georgia a publicat o fotografiei a ministrului economiei, Vera Kobalia, luata de pe pagina de Facebook a acesteia. In poza, ea apare in fusta foarte scurta si pantofi cu toc, in compania altor patru tinere, imbracate foarte sumar.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.