Lukasenko, reales presedinte in Belarus. Sute de oameni, batuti de politie

Ultima actualizare: 24-10-2012 16:23

Aleksandr Lukasenko a fost reales presedinte in Belarus, din primul tur, cu 79,67 % din voturi. Nimic surprinzator, daca tinem cont ca el conduce tara din 1994. Mai rau este ca la aceste alegeri, sute de oameni au fost batuti de politie si arestati.

Pentru Lukasenco au votat, potrivit datelor oficiale, aproape cinci milioane de persoane. De asemenea, conform Comisiei Electorale de luni dimineata, rata participarii a fost de 90,66 %.

Alegerile sunt insa umbrite de violentele si protestele care au avut loc in capitala belarusa, Minsk - incidente care s-au produs mai ales dupa anuntarea primelor rezultatelor partiale.

Conform Wall Street Journal, patru candidati la alegerile prezidentiale au fost arestati, iar alti doi au suferit rani grave, in urma loviturilor pe care le-au primit de la fortele de ordine.

De asemenea, o jurnalista AFP a fost arestata in noaptea de duminica spre luni. Conform Mediafax, ea a fost retinuta in timp ce se intorcea la hotelul sau, dupa dispersarea violenta, in centrul capitalei Minsk, a manifestatiilor care denuntau realegerea asteptata a presedintelui Aleksandr Lukasenko.

Maria Antonova a reusit sa ii indice altui jurnalist AFP centrul de politie din Minsk in care este retinuta, in timpul unei conversatii telefonice care a fost rapid intrerupta.

Mai multi jurnalisti si cameramani de televiziune au fost loviti de politie, la fel ca multi dintre candidatii la alegerile prezidentiale.

De altfel, duminica seara, in urma unui protest fata de realegerea lui Lukasenko, au fost arestate sute de persoane.

Sute de membri ai fortelor de ordine purtand casti, inarmati cu scuturi si cu bastoane, au intervenit in mod masiv si cu o viteza impresionanta in Piata Independentei din Minsk, unde se afla, in aceeasi cladire, Guvernul, Parlamentul si Comisia Electorala.

Lovind manifestantii, arestandu-i sau obligandu-i sa fuga, politia a preluat rapid controlul asupra pietei, care era ocupata de aproximativ 20.000 de protestatari, potrivit unei estimari AFP.

Politia a intervenit in timp ce multimea incerca sa ia cu asalt aceasta cladire, spargand usi si ferestere.

Cine este Aleksandr Lukasenko

Conform unor note diplomatice obtinute de WikiLeaks, publicate de The Guardian in editia online de sambata, liderul belarus Aleksandr Lukasenko este un personaj bizar, care intentionaza "sa ramana la putere pe termen nedefinit".

Averea lui este estimata la impresionanta suma de ... noua miliarde de dolari.

Conform notelor diplomatice publicate de WikiLeaks, el este considerat drept ultimul dictator din Europa, conducand autoritar Belarusul de 16 ani.

Nota din octombrie 2009 se concentreaza si asupra relatiilor tensionate ale lui Lukasenko cu Rusia, descriind o intalnire intre acesta si ministrul eston de externe. In cursul acestei intalniri, liderul belarus si-a exprimat frustrarea in legatura cu Moscova.

"Lukasenko a avut un ton antirusesc pe parcursul intalnirii" si a criticat decizia Rusiei de a construi conducta North Stream, care ocoleste Belarusul - se arata in notele WikiLeaks.

Aleksandr Lukasenko s-a nascut la 30 august 1954 si, inainte de a deveni presedinte, a fost ofiter militar si a lucrat ca director la mai multe fabrici si ferme.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO