Lufthansa a facut prima plata catre rudele victimelor. Vestea cea mai proasta vine insa din munti: "Niciun corp nu e intact"

Dată publicare: 28-03-2015 07:35
Dată actualizare: 31-03-2015 07:10


In Germania, Franta, Spania, dar si in celelalte tari europene, lumea isi revine greu din soc dupa catastrofa aviatica petrecuta in Alpii francezi.

Iar informatiile naucitoare se tin lant si contureaza tot mai clar un scenariu infiorator, potrivit caruia copilotul ar fi prabusit avionul intentionat. Pana la stabilirea despagubirilor, compania Lufthansa a oferit rudelor victimelor un prim ajutor de 50 de mii de euro, ca sa faca fata cheltuielilor imediate.

Mai importante decat banii sunt insa, in astfel de momente, sprijinul moral si mai ales raspunsurile la intrebari. Pentru familiile victimelor, vor mai trece poate saptamani intregi pana sa poata inmormanta ramasitele celor dragi.

In timp ce anchetatorii gasesc din ce in ce mai multe dovezi care atesta problemele medicale ale copilotului ramas singur la mansa, zeci de jandarmi francezi si alpinisti, coordonati de specialisti in medicina legala, au de cautat pe pantele abrupte ale muntelui ceva mult mai sinistru: ramasitele celor 150 de oameni aflati la bordul avionului Germanwings, si pe care forta impactului, produs la aproape 800 de kilometri pe ora, aproape ca i-a pulverizat.

"Catastrofa aeriana a provocat daune majore si nu am gasit niciun corp intact. Doar bucati disparate si elemente biologice, pe care acum le analizam", spun cei de la jandarmeria franceza.

Fiecare ramasita, pana la cea mai marunta, este adusa la baza muntelui, unde lucreaza deja mai multe laboratoare mobile de medicina legala, inclusiv unele puse la dispozitie de armata. Alte echipe fac masuratori, fotografiaza si ridica resturile avionului, risipite pe kilometri intregi, printre stanci. Intreaga operatiune este coordonata din elicopter. Vor mai trece insa multe zile, poate chiar saptamani, pana ca toate fragmentele sa fie aduse de pe munte si identificate.

"Principala noastra grija se indreapta, intre timp, catre familiile victimelor. Avem si sprijinul consulatelor german, spaniol si britanic, care au trimis oameni aici", spune PATRICIA WILLAERT, prefect Alpes-de-Haute-Provence.

Pana sa-si poata inmormanta crestineste parintii, copiii, fratii sau prietenii pierduti in catastrofa aviatica, apropiatii si-au gasit cat de cat consolarea la slujba comemorativa oficiata in catedrala din Dusseldorf - orasul de destinatie al avionului prabusit.

Pentru multi dintre apropiatii victimelor, socul a fost atat de mare, incat nu realizeaza inca drama prin care trec. Motiv pentru care beneficiaza in permanenta de consiliere psihologica.

"Diferenta intre un dezastru natural si o catastrofa de genul acesteia este ca, in cazul din urma, nenorocirea a fost provocata de un om. Este greu sa treci peste pierderea cuiva drag, iar intr-o astfel de situatie este si mai dificil", explica CRISTOPH DOERPINGHAUS, psiholog.

Autoritatile din Franta, unde s-a produs tragedia, si din tarile de origine ale victimelor dau asigurari ca fac tot posibilul sa grabeasca procesul de identificare. Iar la nevoie, FBI va ajuta la analizele ADN, pentru ca ramasitele sa poata fi predate familiilor, pentru inmormantare.


VIDEO PROTVPLUS.RO