Lovituri de tun si oameni in uniforme de epoca, la comemorarea unui secol de la faimoasa batalie de la Verdun, din Franta
O "reconstituire istorica" la care au luat parte zeci de oameni in uniforme de epoca. Asa a inceput, in Franta, comemorarea unui secol de la faimoasa batalie de la Verdun, din Primul Razboi Mondial.
Prima lovitura de tun a rasunat in 21 februarie 1916. 300 de zile si tot atatea nopti au durat luptele, in cursul carora au pierit, in cele doua tabere, franceza si germana, 300.000 de oameni. Alte sute de mii de persoane au fost ranite.
Era ora 6:30 dimineata, in 21 februarie 1916, cand primele obuze au cazut in padurea "Bois des Caures". Asa a inceput Batalia de la Verdun. Dupa exact un secol, sute de entuziasti, francezi si germani, in uniforme de epoca, au luat parte la reconstituirea sangeroasei inclestari.
1.400 de tunuri si mortiere au aruncat aproape un milion de obuze - a rememorat un "povestitor", in zgomotul asurzitor al exploziilor reconstituite.
Apoi, vizitatorii au avut ocazia sa-i vada, de aproape, pe cei care au jucat rolul combatantilor de altadata - francezii in uniforme bleu, pe partea dreapta a potecii, fata in fata cu germanii, in costumatii kaki.
"Verdunul este un mit in constiinta colectiva. Francezii si germanii au fost atunci inamici, dar comemorarea bataliei a devenit un simbol al prieteniei franco-germane", sunt cuvintele secretarului de stat francez pentru veteranii de razboi, dupa o slujba oficiata la osuarul din Douamont. In aceasta necropola nationala, se afla ramasitele pamantesti a 130.000 de soldati - francezi si germani deopotriva.
Comemorarile vor culmina in 29 mai, cu venirea la Verdun a presedintelui Francois Hollande si cancelarului Angela Merkel.