Locuitorii unui mare oraș se pregătesc de „Ziua Zero”: Vor rămâne fără apă, în mai puțin de 3 luni
„Ziua zero” e pe cale să vină în Cape Town din Africa de Sud, oraș care în 12 aprilie va rămâne fără apă potabilă.
Pentru locuitorii din Cape Town, al doilea cel mai mare oraș din Africa de Sud, fiecare zi reprezintă o nouă provocare, din cauza crizei de apă, scrie CNN. Astfel, pentru a nu face risipă, oamenii folosesc apa de la duș și pentru curățarea toaletelor.
Totodată, li s-a impus să își facă duș în maximum 90 de secunde, astfel că dezinfectantul de mâini este acum la mare căutare.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
„Părul nespălat reprezintă acum un semn de responsabilitate socială”, a declarat Darryn Ten pentru CNN.
Cum s-a ajuns în această situație?
Această criză a fost sporită de trei factori: cea mai mare secetă din peste un secol, creșterea populației metropolitane într-un ritm accelerat, ajungând la patru milioane și schimbările climatice.
În ciuda avertizărilor repetate, mulți dintre rezidenții orașului Cape Town nu au luat nicio măsură pentru a reduce consumul de apă, a mărturisit primarul Patricia de Lille. Deși autoritățile locale au redus presiunea apei, încă se folosește cu 86 de milioane de litri mai multă apă decât planificat.
„Este destul de șocant că majorității oamenilor nu le pasă, astfel că ne trimit tot mai aproape de Ziua Zero. Nu mai putem doar să rugăm oamenii să nu facă risipă; trebuie să îi obligăm”, a mai spus Patricia de Lille.
Astfel, de la 1 februarie, oamenii din Cape Town vor putea folosi doar 50 de litri de apă pe zi. Potrivit CNN, această cantitate este suficientă a spăla vasele și hainele (18 litri), un duș de 90 de secunde (15 litri), igienă personală (3 litri), gătit (2 litri), apă de băut (2 litri), animale de companie (un litru), pentru toaletă (9 litri).
Aceste măsuri i-au făcut pe unii rezidenți să devină creativi. De exemplu, Alistair Coy strânge apa rămasă de la cartofii fierți într-o găleată. Nu este singurul care refolosește apa. De exemplu, Anne Verbist o refolosește pentru a-și uda plantele.
„Oamenii cumpără orice recipient care poate stoca apa. Nu mai sunt disponibile găleți sau canistre. Acum oamenii cumpără coșuri, vaze și cutii mari”, a spus Richard Stubbs, rezident.
Unii dintre ei le folosesc pentru a-și face stocuri de apă, pentru când vor rămâne fără, ceea ce nu face altceva decât să agraveze criza, scrie CNN. Oamenii înstăriți recurg la alte măsuri: ei au început să se mute în alte orașe.
„Cine este în măsură să plece, face asta. Înțelegerea generală este că oricine poate, pleacă din oraș, pentru a fi o povară mai mică în ceea ce privește resursele”, a spus un rezident.
Însă sunt anumite categorii sociale, precum bătrânii, persoanele cu dizabilități și cei nevoiași, care sunt în pericol, pentru că nu au resursele necesare să cumpere apă.