Locuitorii din Beijing nu scapa de poluare nici in case. "Cand ma simt rau tusesc si scuip. Daca nu scuip ma simt si mai rau"

Ultimul update: Sambata 04 Februarie 2017 06:59
Data publicarii: Miercuri 01 Februarie 2017 08:42
Categorie: Internaţional

Locuitorii din Beijing lupta cum pot impotriva poluarii care le afecteaza existenta zi de zi. Nici inauntru nu scapa de pericol.

Cineva a inventat un aparat care masoara nivelul noxelor din casa si le spune locatarilor cand trebuie sa puna in functiune dispozitivul care filtreaza aerul. Altul a fotografiat cerul in fiecare zi in ultimii patru ani si vrea sa faca un program care sa ii ajute pe chinezi sa isi dea seama - dintr-o fotografie - daca poluarea a atins un nivel periculos.

Locuitorii Beijingului s-au obisnuit deja cu cerul plumburiu care acopera metropola mare parte din an. In ultimele 12 luni nivelul de poluare a atins - in mai multe randuri - praguri periculoase pentru sanatate. Localnicii lasa geamurile inchise si tin pornite aparatele de purificare, sa aiba macar inauntru aer cat de cat curat.

O familie cu doi copii mici a investit cinci mii de dolari intr-un sistem complex de filtrare a aerului, folosit de obicei in fabrici sau cladiri de birouri.

Parinte: "Inainte sa instalam aparatul aerul era mizerabil. Dimineata simteam ca nu pot sa respir."

Ingrijorat pentru sanatatea celor cinci copii ai sai, un barbat din Beijing a creat un aparat portabil care masoara nivelul de poluare din spatiile inchise. Spune ce substante toxice sunt in aer si cand nivelul acestora a devenit periculos si trebuie puse in functiune aparatele de purificare.

Yann Boquillod, fondator AirVisual: "Ajutam scolile sa tina evidenta calitatii aerului in interior. Le ajutam sa aleaga tipul de aparat care purifica aerul si sa detecteze eventualele fisuri in geamuri si usi, pe unde ar putea intra aer toxic."

Scolile au luat masuri speciale sa-i protejeze pe copii de efectele smogului. Profesorii stiu ca trebuie sa inchida ferestrele cu 15 minute inainte ca elevii sa intre in clase, pentru ca aparatele care purifica aerul sa aiba timp sa actioneze. Calitatea aerului este monitorizata, iar cand nivelul de poluare creste, copiii nu mai au voie sa iasa in pauze.

Fetita: "Port o masca de protectie. Cand ma simt rau tusesc si scuip. Daca nu scuip ma simt si mai rau."

Cineva s-a gandit sa monitorizeze fluctuatiile smogului din Beijing si a facut fotografii.

Zou Yi, fondatorul BeijingAirNow: "Am inceput sa fac poze ca o forma de a-mi exprima nemultumirea. Apoi, am inceput sa fac schimb de instantanee cu prietenii pe internet."

A fotografiat cerul zi de zi, din ianuarie 2013, cand timp de o saptamana nu a putut iesi din casa din cauza norului toxic. Pasiunea lui a dat nastere unei organizatii non-guvernamentale care colaboreaza cu cercetatori din toata lumea. Acestia vor sa creeze o aplicatie care sa determine nivelul poluarii analizand o simpla fotografie.

Autoritatile chineze au anuntat ca vor investi anul acesta aproape trei miliarde de dolari, ca sa lupte impotriva acestui pericol.

Pericol de contaminare cu radon in mai multe judete. Cercetatorii ar fi descoperit chiar si valori duble fata de media UE
Pericol de contaminare cu radon in mai multe judete. Cercetatorii ar fi descoperit chiar si valori duble fata de media UE
VIDEO PROTVPLUS.RO
constructii
Schimbările climatice. Emițătorul de cantități masive de dioxid de carbon despre care oamenii nu știu
Povestea femeii care și-a deschis un magazin erotic ca să lupte cu tabuurile din țara sa
Țara în care calendarul cu Putin este mai popular decât pozele cu vedete locale
Parlamentari din opoziție, scoși cu forța din televiziunea publică maghiară. VIDEO
Concluziile Summit-ului pentru clima din Polonia. " Civilizaţia noastră este sacrificată"
Istoric de 90 de ani, confundat cu teroristul „Akhmed cu o singură armă”. A ajuns pe „lista neagră”
Michael Schumacher
Michael Schumacher "nu mai este imobilizat la pat". Anunțul făcut de presa internațională
Trei tinere din Coreea de Nord, prinse în timp ce fugeau în China. Ce vor păți
Un profesor universitar a angajat mercenari ca să-şi salveze studentul de ISIS
Atac cu grenadă într-un club unde sărbătoreau suporterii. Ce grupare ar fi comis atentatul
Jucării pentru bebeluşi inspirate de mişcarea #MeToo. "E o mare responsabilitate"
"Legea sclaviei” scoate oamenii din nou în stradă. „Decizii luate peste capul nostru”