Liderii europeni vor condiţionarea alocării fondurilor europene. Statele luate în colimator
Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European (PE) îşi reafirmă voinţa de a condiţiona alocarea de fonduri europene de respectarea statului de drept de către statele beneficiare.
Preşedintele grupului Renew Europe din Parlamentul European (PE), Dacian Cioloş, a iniţiat şi transmis o scrisoare comună cancelarului german, Angela Merkel, şi preşedintei Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, prin care solicită, cu sprijinul celor mai mari grupuri politice din PE, introducerea mecanismului privind condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept în viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM) 2021-2027, potrivit Calea Europeană.
În colimatorul europarlamentarilor - care nu le numesc - se află Ungaria şi Polonia, care primesc subvenţii masive de la bugetul Uniunii Europene (UE), dar care se fac că nu aud îndemnurile Bruxellesului de a respecta independenţa justiţiei, libertatea presei şi drepturile minorităţilor, transmite News.ro.
"Parlamentul European a susţinut întotdeauna cu fermitate un astfel de mecanism de condiţionalitate, deoarece nu putem permite ca valorile UE să fie ameninţate sistematic sau încălcate de oricare dintre cele 27 de state membre, în timp ce fondurile UE continuă să fie primite de guvernele responsabile. În acelaşi timp, este evident că instrumentele de bază aflate la dispoziţia UE pentru protejarea acestor valori sunt limitate, inadecvate şi insuficiente", se menţionează în textul scrisorii.
Discuții pe tema bugetului UE
Eurodeputaţii urmează să se pronunţe asupra bugetului UE, asupra cărora s-au înţeles - odată cu planul de relansare economică - cei 27 de lideri europeni la summit-ul maraton de patru zile din iulie.
Din bugetul total stabilit de planul de redresare, României îi sunt alocați 79,9 miliarde de euro.
Scrisoarea a fost făcută publică cu o zi înaintea începerii negocierilor, joi, între europarlamentari şi cele 27 de state membre UE, care urmează să conducă la un compromis cu privire la bugetul UE.
Parlamentul European a avertizat în iulie că nu va aproba versiunea bugetului UE aferent perioadei 2021-2027 pe care au primit-o.
Deputaţii europeni insistă în scrisoare ca cele 27 de state membre să aprobe o propunere a PE din aprilie 2019, în care alocarea fondurilor europene este condiţionată de respectarea statului de drept.
Această propunere a fost blocată de către statele UE.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!