Lider european, catre Viktor Orban: Vrei fondurile europene, dar nu si valorile europene. Parca s-au intors Stalin si Brejnev
Liderul ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, l-a atacat dur pe premierul Viktor Orban, dupa ce acesta a acuzat implicarea institutiilor europene in chestiunile interne ale Ungariei si a spus deschis ca nu-i place cum functioneaza UE.
Verhofstadt a sustinut ca vede in premierul maghiar o versiunea a regimului comunist din Ungaria, comparandu-l cu Stalin si Leonind Brejnev intr-un discurs din plenul Parlamentului European.
Discursul fostului premier belgian a venit ca reactie la acuzatiile lansate de Viktor Orban in plenul Parlamentului European cu privire la implicarea ”absurda” a institutiilor europene in chestiunile interne din Ungaria. De asemenea, liderul maghiar a lansat si un atac la adresa europarlamentarului belgian, pe care l-a acuzat ca este nedemocratic pentru ca incearca sa le spuna ”maghiarilor ce sa faca”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Verhofstadt a rememorat in fata europarlamentarilor prima sa intalnire cu Orban in 1989, atunci cand premierul conservator era un avid sustinator al politicilor social-liberale, comparandu-l cu un adevarat Emmanuel Macron al Ungariei dupa caderea Cortinei de Fier.
Insa, europarlamentarul belgian a notat ca premierul maghiar s-a schimbat dincolo de orice recunoastere in ultimii 28 de ani, ”renuntand la valorile democratice pentru a crea nu o democratie liberala, ci mai degraba un stat nonliberal” in Ungaria. Verhofstadt a atras atentia ca formatiunea Fidesz a lui Orban nu avea nicio problema in 1989 cu privire la finantarea primita de la miliardarul George Soros.
”Ai hartuit organizatii nonguvernamentale, ai alungat presa critica, ai construit ziduri, ti-ai exprimat opinia de a reintroduce pedeapsa capitala desi acest lucru nu este posibil pe baza tratatelor noastre, iar acum ai decis sa inchizi o universitate. Cat de departe vei merge? Care este urmatorul pas? Vei arde carti in piata din fata Parlamentului Ungariei?”, l-a acuzat liderul ALDE.
Guy Verhofstadt l-a catalogat pe premierul maghiar drept o versiune moderna a fostului regim comunist, acuzandu-l ca nu mai este un mandru politician conservator in Ungaria.
”Protectionism economic, nationalism excesiv si o crestere a statului nonliberal, vezi inamici peste tot in Ungaria. Vezi inamici in sectorul energetic, vezi inamici in presa, vezi inamici in organizatiile nonguvernamentale, acum vezi inamici si in lumea academica - parca s-au intors Stalin si Brejnev, doar ca in Ungaria”.
Liderul ALDE a precizat ca fostii dictatori comunisti sufereau de aceeasi paranoia ca si Orban.
”Nu este suficient sa ai o majoritate intr-o democratie. Trebuie sa-i urmaresti. Trebuie sa mergi dupa ei atunci cand au o alta opinie”.
In acest timp, premierul maghiar a incercat sa-si stapaneasca ranjetul in plenul Parlamentului European.
Guy Verhofstadt a precizat ca Orban a reusit sa incalce toate valorile si principiile europene, dar doreste in continuare ca Ungaria sa ramana in Uniunea Europeana.
”De fapt, eu am mai mult respect pentru decenta euroscepticilor, care macar recunosc ca «nu imi place UE, nu imi plac valorile europene si vreau sa ies din UE». Tu vrei in continuare bani din fondurile europene, bani de la Uniunea Europeana, dar nu si valorile europene, astea nu mai sunt pentru tine. Cum se cheama asta? Eu as zice ca nu e o abordare tocmai curajoasa”, a notat negociatorul PE pentru Brexit.
De asemenea, europarlamentarul belgian a precizat ca atitudinea premierului maghiar nu este in linie cu o politica bazata pe respectarea unor principii.
”Sau vrei sa fii comemorat drept un inamic etern al societatii noastre deschise, europene si democratice? Asta este alegerea pe care trebuie sa o faci acum”, a concluzionat Verhofstadt.